La Bonne Femme de ©©,®?

je gelooft het niet, maar een goeie Bonne Femme is vloeibaar goud:

5 flinke aardappels (kruimig, bijv. Maritiema)
2 dikke preien
150 gram boter
1 liter water
(p&z, room, peterselie)

Boter smelten, dungesneden prei erin al roerend laten zweten tot zacht, aadappel-in-blokjes erbij, water erop en een half uur zachtjes laten pruttelen.

Pureren (staafmixer, magimix, mouli, zeef, whatever…), op smaak brengen en serveren met een scheut room en gehakte pierseel.

Kost twee kwartjes voor een hele pan, is onbetaalbaar.
(Koud ook lekker, dan is het een soort Vichyssoise –die overigens uit Amerika stamt en niet uit Vichy–. Enfin.)

©©,®?

Advertenties

8 responses to “La Bonne Femme de ©©,®?”

  1. delallendelummel says :

    hier luistert la bonne femme graag naar

    en ze drinkt daar een glaasje Crément bij.
    (er zijn goeie Créments de Bourgogne voor ongeveer 9 euro te vinden)

  2. Klare taal says :

    Ja, dat is werkelijk het recept van de potage traditionnel.
    Vive la bonne femme!

  3. Jammerende Jurk says :

    Lummel,

    Het recept was me bekend (vorige week nog gegeten), maar ik doe er altijd wat zout en peper bij. Anders is het vee te flauw.

    Mooie site by the way

    keep on going!

    • ©©,®? says :

      Met “op smaak brengen” wordt bedoeld peper en zout toevoegen.
      (De Engelsen hebben er het woord ‘to season’ voor, wij niet.)

      Overigens mag er ook een flinke rasp nootmuskaat over de soep: was ik vergeten te vermelden.

  4. ©©,®? says :

    Ik heb ook nog een exquise dessert dat nauwelijks iets kost, behalve flink wat arbeid.

    Volgens mij heb ik het ooit van Escoffier opgepikt. Inmiddels maak ik het al jaren op mijn manier, bijna met mijn ogen dicht. Hoe het heet weet ik niet, ik noem het ‘Galettines de Pomme’.

    Nodig:
    – Enkele sneden oudbakken brood (oorspronkelijk wit, maar grofbruin is ook lekker!)
    – Een appel (mag een valappel zijn, of met een plekje)
    – Boter
    – Kristalsuiker
    – Abrikozenjam (standaard aanwezig bij wie weleens bakt.)

    Schil de appel, snijd in kwarten, verwijder klokhuis. Doe de stukken in een schaaltje en zet afgedekt 1 à 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Roer tot moes, voeg een el. suiker, een scheut citroensap en wat kaneel toe en roer goed door.

    Snijd korstloze canapeetjes van de boterhammen, smelt een goeie knop boter in een koekepan op halfhoog vuur. Bak de sneetjes aan beide zijden goudbruin. Een extra klontje boter na het omdraaien helpt daarbij.

    Steek de salamander of grill aan, of verwarm voor.

    Bestrooi het brood in de pan met een laagje suiker, draai om en herhaal. Laat even caramelliseren aan iedere kant. Haal het gesuikerde brood uit de pan en laat afkoelen tot krokant.

    Besmeer de sneetjes met een dun laagje –coulis– van abrikozenjam.
    Roer de afgekoelde appelmoes –niet koud!– nogmaals goed door en spreid een laag uit op de sneetjes. Niet te dun, zeker niet te dik.

    Bestrooi de appelmoes met een laagje suiker en zet onder de grill tot het begint te bubbelen en bruin wordt.

    Direct diagonaal doorsnijden (of anders, naar wens) en een paar minuten laten afkoelen, tot het suikerlaagje knapperig is. Serveer op een grote schaal, met individuele schoteltjes. Mag met de hand worden gegeten.

    Het zijn wat handelingen, maar met tien minuten staat het op tafel.
    Een ouwe boterham en dito appel waren nog nooit zo lekker!

  5. pawi says :

    Jouw Bonne Femme blinkt uit door schone eenvoud, je hebt de ware gevonden!

    En voor het toetje geldt hetzelfde. Nooit achter Escoffier gezocht, ik onthou blijkbaar alleen de onmogelijke recepten van hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: