Apekool? Nee Aardappelkoek !

Aardappelkoek met spek (simpel maar lekker)

ingredieënten (voor 1 koek):

750g vastkokende aardappelen van gelijke grootte
75g doorregen spek
75g margarine
zout
peper

1. Was de aardappelen kook ze bijna gaar in ruim water met zout, giet ze af en laat ze afkoelen. Schil ze en rasp ze op een grove rasp. Breng de aardappelrasp op smaak met zout en peper.

2. Verwijder het zwoerd van het spek en snijd het spek in blokjes. Verhit de helft van de margarine in een gietijzeren pan en bak het spek daarin uit. Verdeel er vervolgens de aardappelrasp over.

3. Druk het mengsel met een spatel plat. Doe de rest van de margarine in de pan en bak de aardappelkoek op een laag vuur tot de onderkant mooi goudgeel van kleur is.

4. Maak de aardappelkoek los van de rand van de pan en laat de koek op een bord glijden. Keer de koek met behulp van een tweede bord, laat hem weer in de pan glijden en bak ook de andere kan goudgeel. Doe de koek dan over op een groot bord en serveer direct.

apensnitzel

 

http://users.telenet.be/edwine.mathei1/public_html/images/gerechten/rosti.jpg

Advertenties

11 responses to “Apekool? Nee Aardappelkoek !”

  1. pawi says :

    Wat kost het?
    Ik wil boter gebruiken, of olie ipv margarine, scheelt dat veel in de kosten, Apesnitzel?

    Het recept is goud voor de hongerige mens. Nog een tomaatje erbij en wat kaas toe, tevreden kijken we weer naar het hectische leven van al die anderen…

  2. Apiedapie says :

    Ja. Simpel. Maar heel lekker. Helemaal mijn ding.

  3. apensnitzel says :

    ik zal de kosten even in een reactie erbij zetten 😉
    dankje pawi xD

  4. apensnitzel says :

    pawi,

    ik heb dit zelf ook met boter bereid, veranderd denk ik niks van de smaak

  5. apensnitzel says :

    och prijzen zoeken is toch lastiger dan ik dacht… xD

  6. apensnitzel says :

    voorbereiden: ong. 30 min
    bereiden: ong. 40 min

  7. apensnitzel says :

    ik stel zelf voor als nagerecht

    hemelse modder

    ingrediënten

    0,5l melk
    100g pure chocolade
    2-3 el maïzena
    3 el suiker
    1 zakje vanillesuiker
    1 snufje zout
    4 eiwitten
    chocoladevlokken

    1. Houd van de melk 100 ml apart en verwarm de overige 400 ml melk in een pan. Breek de chocolade in stukjes en doe ze bij de melk in de pan. Verwarm de melk langzaam en roer steeds goed door tot de chocolade volledig is gesmolten. Neem de van het vuur.

    2. Roer de maïzena met 2 el suiker, de vanillesuiker en het zout los in de apart gehouden koude melk. Breng de chocolademelk aan de kook. Giet er het maïzenapapje onder voortduren roeren door en breng aan de kook tot de massa begint in te dikken.

    3. Doe de chocoladecrème over in een grote kom en laat afkoelen. Roer tussenstijds steeds weer door om te voorkomen dat er een vel ontstaat.

    4. Klop de eiwitten in een hoge kom met 1 el suiker stijf. Schep ze voorzichtig door de afgekoelde chocolademassa, maar vermeng ze niet helemaal. De stijfgeklopte eiwitten moeten nog zichtbaar zijn. Zet het mengsel 2-3 uur op een koele plaats. Doe het mengsel over in dessertschaaltjes, bestrroi met chocoladevlokken en serveer (wil je geen chocoladevlokken koop ze dan ook niet)

    voorbereiden: ong. 30 min
    Koelen: 2-3 uur

    • pawi says :

      Het woordje modder doet me smelten als de choco in je pannetje.
      Dit is de chocomousse die iedereen wel zou willen maken.

      De chocoladevlokken koop ik NIET, het doet afbreuk aan dit toetje omdat daar allemaal dingen in zitten die niks te maken hebben met chocola.

      In plaats van die vlokken kun je een klein dotje geklopte slagroom als toefje op het toetje doen. Met een piepklein versierinkje van gedroogde citrus-schilletjes? Of nog makkelijker en ook heel goed: een Amarene kers (uit de siroop gehaald).

  8. apensnitzel says :

    van bijde gerechten zal ik de prijzen nog even opzoeken en later posten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: