©©,®? O Tempura O Mores

  1. Bloemkooltempura(Borrelhapje of bijgerecht. Erg lekker bij een goed koude Fino Sherry, of –wat iedereen zegt– Getariako Txakolina Blanco.)Men neme:
    Bloemkooltje, in roosjes van ±3×3×3 cm
    1 kop (tempura)bloem
    1 volle el. maizena
    1 groot ei
    1 kop ijskoud water (water afmeten, dan ijsblokjes erbij: is heel belangrijk.)
    – geraspte schil van 1 ciroen
    1 el. sesamzaad
    1 halve theelepel zout
    – witte peper uit de molenNeem een kom, breek daarin het ei, voeg het meeste van het koude water toe en roer door met een vork of chopsticks (niet kloppen! Geen garde!).
    Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot een papje: er mogen nog klontjes bloem en slierten eigeel in te zien zijn!

    Haal de roosjes door het beslag en frituur –in porties– op zo’n 170ºC in een wok(je) met rijstolie, totdat ze goudgeel en knapperig zijn.

    Je kunt ze dippen in Sweet Chili Sauce, of een waterdun Japans-achtig sausje van wat Kikkoman, Mirin en wasabi.

    De olie kan tot wel 10 keer opnieuw gebruikt worden om in te frituren. Koffiefilter in een trechter en terug in de fles gieten.

Advertenties

11 responses to “©©,®? O Tempura O Mores”

  1. ©©,®? says :

    De Japanezen maken derlui bloemkolen in op zuur.
    Het frituren in een deegje keken ze af van de Portugezen.

  2. Apiedapie says :

    Dus hier kan ik ongemodereerd en ongegeneerd gaan sneren? Enerzijds fijn natuurlijk, maar anderzijds: als het mag, dan is het niet leuk meer. Van mij dus geen onvertogen woord dus.

    Oh! Wat een mooi blog, wat een mooi recept, wat een mooie muziekjes! En dat rijmt op ‘nu kliekjes’.

  3. Apiedapie says :

    Excuses voor het dubbel gebruik van ‘dus’ in de vorige reactie. Hoe dat komt? Geen concentratie, teveel andere dingen aan het doen ook. En na een Heineken bier, en een flinke bel Korenwijn (er waren geen borrelglaasjes) nu aan een glas Chardonnay. Dat moet wel tot concentratieverlies leiden, en het einde is nog niet aan zicht, mijn vliegtuig vertrekt pas over een paar uur.

    • pawi says :

      Jij bent vast zo iemand die ook op 10 km hoogte kunt internetten! Als je nog
      -met kopstoot en witte wijn- niet harder ronkt dan dan het vliegtuig zelf, volgt hier een tip voor als je aankomt.

      Op Kennedy Airport zoek je eerst een espresso lungo met veel suiker, dan voeg je wat gedroogde sinaasappelschil in snippertjes toe. Die sinaasappel die je in je bagage had dient verder nergens meer voor. Dat mes had je hopelijk ergens goed verstopt

      Denk aan de achterblijvers bij Lummel en bij JdW die het zonder moeten doen en geniet.

  4. Ilona says :

    Dit nummertje wordt al een echt Drasties-nummertje.

    Apie, ik weet niet waar je heengaat, maar in elk geval: een goede bui en een goede reis!

  5. pawi says :

    Cocorosie!
    De meiden verstaan de kunst van cynisme. Met deze meezinger bewijzen ze het.
    Zijn ze al weer uit de gevangenis ontslagen? Het laatste nieuws dat ik over hen las was het afzeggen van een tournee omdat ze vastzaten. Googelen doe ik later wel…

  6. mopperkont says :

    hier een recept met lichtbeelden van shrimp tempura, mijn favoriete Thaise gerecht

    • ©©,®? says :

      Interessant, het gebruik van instant aardappelpureepoeder in het beslag!
      (Ben ik zelf nooit opgekomen: is heel Amerikaans; die koken met veel halffabrikaten. In een uitgebreid recept kun je als ingrediënt ineens een blikje geconcentreerde champignonsoep tegen komen, of bbq-sauce, yell-o of een Mars bar*…)

      *Weten we toch: Mars in stukjes snijden, 1 minuut op vol vermogen in ’t megatronkanon, roeren et voilà: saus voor over ijs.

      On that note: De al eerder genoemde Japanse ingemaakte (pickled) bloemkool wordt soms gemaakt met Coca-Cola. Ik ga het proberen: als ’t wat is laat ik het hier weten.

      • pawi says :

        Ik heb je recept gevolgd en kan het iedereen aanbevelen. Heerlijk.

        Die instant poeder is in jouw recept niet nodig, maïzena en bloem lijken genoeg op dat pakje aardappelpureepoeder.

        Vlees noch vis, en toch heel lekker. Ik word ook vegetariër!

  7. Klare taal says :

    O Tempora Tempura
    Daar zou ik nu wel zin in hebben in die garnalen, heerlijk recept Mopper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: