De kostganger kon koken

Jaren geleden hadden wij een Griekse kostganger in huis.

In het Griekse leger had hij eens moeten invallen voor de scheepskok. Hij heeft die baan altijd mogen houden, tot zijn dienstplicht erop zat. Ik herinner me nog zijn moussaka  (daar kom ik later nog op terug) en gekruide gehaktballetjes in tomatensaus.

Naar die kruiden ben ik nog jarenlang op zoek geweest, maar ik dacht dat geen enkel groen kruid, uit welk land dan ook, de Griekse kon benaderen. (Alleen de Italiaanse kruiden van Silvo lijkt er ietsjes op.) Tot we eens in Istanbul waren en we onze neus in de kruidenbazaar het werk maar lieten doen.  Daar bleef ik hangen… boven de kruizemunt. Yes!  Maar was het nog niet helemaal.  Maar ik ben er nu achter: in de Italiaanse kruiden zit ook salie. Bingo! Maar versgehakt uit eigen tuin is beter.

 

 

 

Ingrediënten:

Olijfolie

2 aubergines

3 rode paprika’s (of kleur naar eigen smaak)

Twee stevige vleestomaten

1 pond gehakt: rund kan maar lam is veel lekkerder

1 ei

Groene kruiden: Italiaanse kruiden kan/mag, maar een eigen bouqette van peterselie, basilicum: kruizemunt en salie mogen absoluut niet ontbreken!!

Verse tenen knoflook, naar smaak

Een klein blikje tomatenpuree, van die kleffe

Grofgemalen 4-seizoenen peper

Grof zeezout

Het werk:

–        Snijd het kapje van de paprika af. Laat het steeltje eraan zitten. Snij de zaadwanden van de paprika weg.

–        Snijd de aubergine over de lengte doormidden. Laat het groene kontje eraan zitten.

–        Kerf voorzichtig met een scherp mesje langs de witte randen en hol het vruchtvlees eruit met een lepel. Fijnsnijden en in een beslagkom doen.

–        Snijd het kapje van de vleestomaten eraf. Laat het kroontje erop zitten. Hol de vleestomaten uit en snij wat fijner en in de beslagkom doen.

–        Voeg daarbij het gehakt, het ei , de kruiden, de uitgeperste knof, de peper en het zout.

–        Maak er met de blote handen een lekkere,  zogenaamde homogene massa van.

–        Vul met het mengsel de tomaten, aubergine en de paprika.

–        Probeer alles rechtop op een met de olijfolie ingevette bakplaat te plaatsen.

Voor de parika is dat en beetje lastig dus dat kan beter in een ovenvast schaaltje in het gareel worden gehouden.

Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven.

Na ongeveer een halfuur de oven op 160 graden zetten, en nog wat laten nasmudderen .

Voor de liefhebber:  Parmezaanse groffe kaasraspels eroverheen gestrooid, geeft een extra cachet.

Serveren met witte rijst, Tzatziki, muziek* en een ijskouwe Retsina. Hoppa!

Ilona

Advertenties

15 responses to “De kostganger kon koken”

  1. Apiedapie says :

    Sombrero-recept?

  2. delallendelummel says :

    dat was een lokkertje, om de mensen naar binnen te praten

  3. Ilona says :

    Mijn eigen maaksel…
    Mijn eigen foto!
    Beter dan een grote, droge hoed,
    toch?

    • pawi says :

      Vind je deze muziek/dans passend?

      • Ilona says :

        Sorrie, heel lief van je, maar nee.

        Ik had een cd in de kast en een nummertje ‘gezipt’. Maar dat lukte niet. De muziek moeten we maar vergeten, zei ik tegen Lummel.
        Het is ook wel een bijzondere cd.
        Twintig jaar geleden aangeschaft via de vpro. Een prachtig nummer op de radio: hoorde ik, belde ik en de volgende dag via de post in mijn bus.
        Niet te koop, niet op YouTube, niet te zippen, laat staan de rest.

        De cd is van Iordanis Tsomidis, die naam is te vinden mop YT, maar de cd niet.
        Het nummer heet: ‘I break cups’ vrij vertaald. Een hartverscheurend zangeressennummer. Muziek op de grens tussen Griekenland en Turkije; de daar lokale zigeunermuziek.
        Sirtaki is me een tikkie teh… nee.
        Maar toch lief van je pawi.

      • pawi says :

        Toch istie speciaal, ballet in plaats van die ouwe Zorba.
        Hopelijk vind je een goede zanger die jouw oorspronkelijke keus kan benaderen.

      • Ilona says :

        Maar voor vandaag:

      • pawi says :

        EN voor vandaag (langlevelaluenyoutube)

  4. pawi says :

    Uit de hoge/brede hoed getoverd!

    Mooie gerechten Ilona, mooie foto van hoe het eruit ziet voor de oven zijn werk doet (meer fotogeniek dan na het ovenavontuur) en leuk verhaal over die Griek.

    Salie is naar mijn eigen ervaring een toekruid, uit eigen tuin, niet te lang meebakken, even verhitten in olie en over je gerecht gieten.

    • Ilona says :

      🙂 pawi,
      Dank. Elke keer als ik de foto zie langs komen op mijn laptopje, dan eh…
      En nu Lummels blog toch openstaat voor ons. Tsja.
      Ik laat de salie overigens niet meebakken. Er wordt niks gebakken, maar wel meegesmudderd in de gehaktbrij.
      Dat maakt het verschil…

  5. ©©,®? says :

    Dit is het nummer dat Ilona bedoelt: Iordanus Tsomidis met ‘ΘΑ ΣΠΑΣΩ ΚΟΥΠΕΣ’, (Tha Spaso Koupes)

  6. ©©,®? says :

    Yep, ik zocht in het Grieks.

    Ik werk op een Mac, voor vreemde talen met een virtueel toetsenbord.
    Daarnaast kun je Google vertellen slechts op Grieks te zoeken. Die twee zaken hielpen me te vinden wat je zocht… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: