Couscous van Ilona’s Co.


Op muziek: A Night in Tunesia :liefst in de uitvoering van Charlie Parker

Toen Wouter Klootwijk vrijdag 21/3-‘11 in NRC schreef over de nepgehaktballetjes (lees brood, met bouillonblokjes) en het zonnetje zo lekker scheen, kregen wij ineens zin in echte lekkere ballen. We hadden zin in lamsgehaktballetjes. We togen op naar de Islamitische slager – aan de andere kant van het  dorp – en wat zegt-ie:  “Oh sorry, is op. Dinsdag weer. Het lamsgehakt, was op, maar kalfgehakt kwam, ervoor in de plaats. Lam heeft meer smaak dan kalf dus meer kruiden gebruiken.

Ingrediënten voor de balletjes:

-3 ons gehakt

-1 ei

-1 snee oud bruin brood, of paneermeel om te binden

-grof zeezout, -peper, -2 tl djinten, -1 tl kaneel,- lekker veel  kruizemunt, -verse koriander (2 el van de fijngesneden steeltjes, de rest gaat door de taboulez.)

-Knof -Tomaten (gezeefde) -Opgelost runderbouillonblokje in piepklein beetje water

-Kno

Hak de koriander de knoflook. Maak het zout fijn en het brood klein (of pak paneermeel). Doe het samen met het gehakt in een kom. Meng en kneed er (iets groter dan)pingpongballen van  en braad ze aan in de  olijfolie tot ze lekker rondom bruin zijn.

Als de balletjes rondom bruin gebakken zijn, voeg de gezeefde tomaten en het opgeloste bouillonblokje toe. Lekker laten prutten met het deksel op de pan.

***

Nu de taboulez:

Ingrediënten:

– 2 kopjes couscous -1 courgette -ui -olijfolie -tomaten-een paar handjes gewelde rozijnen -een deel fijngesneden koriander-grof zeezout

Courgette in dunne plakjes snijden, en samen met een halve ui zachtjes smoren de olie, totdat het een beetje lichtbruin en een beetje gaar is. Het moet nog wel een beetje bite hebben.  Haal eruit in en laat afkoelen in een  schaaltje.

Snij ondertussen de andere halve ui in klein stukjes. Ontdoen de tomaat van de zaden. In kleine stukjes snijden. Voeg de gesneden tomaat en de ui bij de gestoofde courgette, de gewelde rozijnen (niet teveel) erbij en de rest van de fijngesneden koriander.

De couscous

Koken van de coucous:

-couscous (1 kopje pp) -2 tl kurkumma – scheutje olijfolie

Zet per 2 kopjes couscous 35 cl. water op.

Doe er 2 tl. kurkumma bij, het zout en een scheutje olijfolie.

Als het kookt:  twee theekopjes  couscous erin doen.

Gas uit en het  deksel op de pan.

Na 3 minuten even roeren. Laten rusten.

Meng daarna de couscous met de groenten.

De couscous kan zowel koud als warm worden gegeten, maar de balletjes en de saus wel lekker warm hoor!

***

Advertenties

2 responses to “Couscous van Ilona’s Co.”

  1. pawi says :

    Alweer een heerlijk recept, die Co kan er wat van.
    Wij noemen deze gehaktballetjes albondiga’s, naar de Spaanse benaming van precies hetzelfde recept.

    Ook een feest van herkenning: Charlie Parker en Dizzy Gillespie.

    • ilona says :

      Het woord ‘albondiga’.
      Toen ik de eerste lessen Spaans kreeg – Volksuniversiteit A’dam – hadden we een leuke docent.
      Hij leerde ons dat je als toerist in het buitenland eerst wel een beetje de aldaar ge-eigende scheldwoorden een beetje moest leren kennen. Dat ‘bekt beter’, zei die.

      Chinese collega’s van mijn ‘Co.’ ( op ’t instituut alhier) leren het nu ook aan ons, zo’n beetje…
      voor je weet maar nooit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: