De eerste asperges zijn al weer gestoken!



Een klassieker is natuurlijk de combinatie met ham, ei, aardappel. 

Kook eieren 4 minuten, geschilde asperges 12 minuten (en 8 minuten nagaren na afgieten), geschilde aardappelen 20 minuten.Pel de eieren, snijd ze in helften (veel mensen prakken ze eerst, ik nou eens niet), maak rolletjes van de ham (anderen snijden hem in repen).

 

Dit gerecht staat of valt met de saus. 

 

Hollandaise saus. 

 

1 dl witte wijnazijn 

1 dl water3 eierdooiers

250 ml slagroom

zout

flinke draai witte peper

citroensap

peterselie

pannetje met dikke bodem of gewoon pannetje au bain marie

garde  en spatel

Klop eerst de slagroom.

Kook water en azijn in tot de helft.

Laat afkoelen tot lauw en klop er dan een voor een de eierdooiers door  Dit op een heel laag vuur of au bain marie. Als het mengsel dikker wordt spatel er dan de slagroom in.

Roer tot slot voorzichtig fijngeknipte peterselie, peper, zout en wat citroensap door de saus.

Niet meer laten koken.

 

 



pawi
Advertenties

9 responses to “De eerste asperges zijn al weer gestoken!”

  1. pawi says :

    Dit muziekje brengt mij soms van de kook.

  2. ©©,®? says :

    Wow, nu al asperges! (En wat ziet dat bordje op de foto er verrukkelijk uit!)
    Ik kan haast niet wachten!

    Tip voor het kookwater: schillen en stronken meekoken –smaak!– , en na afloop het gezeefde kookvocht in de vriezer bewaren. Bij het volgende maaltje asperges het kookvocht –bouillon– opnieuw gebruiken, en er na een keer of vijf een soepje van maken.
    (Als Knorr dit leest komen ze binnenkort met aspergebouillonblokjes…)

    Ook lekker: aspergeragoût in vol-au-vents, met ei-mimosa erover. Niet-vegetariërs kunnen er ook wat ham doorheen doen.

    • pawi says :

      “Ook lekker: aspergeragoût in vol-au-vents, met ei-mimosa erover. ”
      Hoe doe je dat dan?

      • ©©,®? says :

        Boter en bloem tot blanke roux koken, (koude) aspergebouillon erbij, verder zoals soep, dus room, aspergestukjes, nootmuskaat, peterselie, witte peper en op het laatst een goeie kneep citroen.

        Mimosa: hardgekookt ei(geel) zeer fijn prakken met wat zout, peper en worchestershiresauce.

        Ham: plakjes in lamellen snijden (niet te lange reepjes).

        Vol-au-vents: bij de banketbakker –of uit Kerstpakket 😆
        (’t Is een hoop geklooi om die zelf, inclusief het millefeuilledeeg, te maken: eigenlijk de moeite niet. Wat wel goed kan is de Deense manier: een bladerdeegje maken (of kopen: Turkse bakker of diepvries) en dit in muffinvormjes (of anderszins) te bakken. (Deeg op de bodem met een vork goed inprikken en cupjes de eerste 10 minuten blind bakken. Langs de rand schoonsnijden voor ‘keurig’, maar zelf doe ik dat niet…) Je krijgt dan heel grappige/rustieke/sexy deegbakjes, die ik serveer met een plukje aangemaakte groene salade –waterkers, bietenkers en wat schilfers pecorino, bijvoorbeeld–.

        Ik drink (ook hier) graag Oostenrijks wit bij.

  3. delallendelummel says :

    oostenrijks wit, Mahlzeit Hr. Dr. ©©,®? !

    • ©©,®? says :

      Zum Wohl!

      Was het niet al eerder aan de orde gekomen dat er (weer) fantastische –en vooralsnog redelijk betaalbare– wijnen uit Österreich komen?

      25 jaar na het wijnschandaal hebben de kinderen van de daders (cq. onschuldige slachtoffers) de wijnindustrie er weer bovenop geholpen met aandacht voor druif en terroir. Weinig opbrengst per hectare maakt de wijn niet spotgoedkoop, maar in vergelijking met gelijkwaardige Franse broeders een koopje. Er wordt wel beweerd dat het wijnschandaal (koelvloeistof met generieke wijn gemengd) achteraf het beste is dat de Oostenrijkse wijnbouw is overkomen: nooit eerder was hun wijn zo subliem als nu.

      (Ik betaal net geen 10 euro voor fantastische Grüner Veltliner bij De Gouden Ton, Gall&Gall heeft redelijke voor 6 euro, en vanmiddag probeer ik voor 4 euro een fles die de Aldi tijdelijk in het (paas)assortiment heeft. Proefnotities volgen.)

      • ©©,®? says :

        Proefnotieties en een mening over de Grüner Veltliner van Krems, 2010, verbouwd op Lössterrassen.
        Tijdelijk bij Aldi, €3,99
        Zo zie de fles eruit:

        Geur: groene appelen, komkommer, citrus, in de verte iets gebakken banaan (!?)
        Eerste indruk: bleekblond van kleur, superstrak in de mond; maar op z’n Oostenrijks: knisperend zure appel, knappende groene druiven, met ook een grappa-achtig bittertje dier pitten. Opvallend weinig mineraal voor een Oostenrijker. Dat zal de löss wezen…

        Niet erg breed, wel in balans en aangenaam. Wel prima lengte. Echt fris en echt fruitig.
        Een beetje kiezel of vuursteen had ‘m sexy-er gemaakt: ’t is nu vooral fruit en wat bittertjes aan de goede kant van wrang.

        Geen miskoop: hij is beter dan die van 6,50 bij de G&G.
        Ik zou hem alleen niet als aperitief schenken zonder daar direct iets te eten bij te serveren.
        (Ik dronk hem vandaag bij kippepasteitjes, ragoût zelf gemaakt v.e. karkas van eerder deze week; bouchées pur beurre wegens Pasen bij Lidl. (Prima! Omfietsen en extra inslaan!)
        Goed zure salade (kropsla, peterselie, tijm, rozemarijn, citroenmelisse; vinaigrette van sherryazijn en zonnebloemolie; royaal schilfers Grano Padano.)

        *update* Er staat met hele kleine letters op dat ‘ie bij Johann Müllner vandaan komt. Die ken ik van zijn heerlijke zandgroevenwijnen, en nu begrijp ik waarom hij die wijn van lössterrassen via Lidl weg doet. Hij heeft ze ook met mineraal, net wat spannender…

  4. Klare taal says :

    Oh heerlijk de asperges komen er weer aan.
    Op naar den Dungen of Cromvoirt voor het verse heerlijks, verder naar de
    Dungense keurslager die verrukkelijke beenham maakt, en dan aan de slag.

    Simpel op zijn Brabants klassiek:
    Asperges met ham en gekookte eieren,
    gesmolten boter met verkruimelde beschuit.

    Riessling erbij, trouwens de Veltliner van Wachau (via nrc) was ook niet mis.

  5. Klare taal says :

    “Simple , faites toujours simple”, selon le Maître Escoffier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: