Kouwe soep

I kilo tomaten, 2 rode paprika’s, een halve komkommer, een witte ui, een teentje knoflook, één of twee blaadjes basilicum, een scheutje witte balsamico azijn (niet van de hele dure hoor, tis maar een koud soepie), zout en peper, paprika poeder, espelette peper en één onschuldig geitje.

Snij alle bovenstaande ingredienten (behalve het geitje) in stukkies en mix ze in een blender. Eventueel een beetje water erbij om het vloeibaarder te maken. In de koelkast en daarna ijskoud opdienen.

Verzin zelf maar wat u met het geitje doet.

Advertenties

5 responses to “Kouwe soep”

  1. pawi says :

    In elke lente worden jonkies, die dart’len in de wei
    De geitjes en de lammetjes , de pinken en de vaarzen
    Al gauw gehaald door mannen met hun laarzen.

    Maar deze soep luidt zomer in, gazpacho! Maakt me blij!

  2. Apiedapie says :

    Nee, ik laat me niet provoceren. Braaaf, geitjes, braaaaaaaf. AF!!

  3. ©©,®? says :

    Rag nog wat wittebroodkruim door dit soepie en het zou voor de door de Spanjaarden zo geroemde ‘gazpacho’ door kunnen gaan! (Supergeheimtip: op het allerlaatst een scheutje Cava –crémant, champ– erdoor. In de terrien en dan doorscheppen. Dus niet bluffen bij de montage of aan tafel. Bij ontstentenis koolzuurhoudend water. Men wordt gék!)

  4. ©©,®? says :

    Het beloofde recept voor ‘Roti Kip’, zoals de Surinamers zeggen.

    Van oorsprong een Indiaas gerecht, door Hindoestaanse ‘ joden van het oosten’ naar o.a. Zuid-Amerika meegenomen. Het gerecht sloeg in Suriname onder andere aan omdat de aardappel van Hollanderwege alom beschikbaar was. Daarnaast was het een vroege ‘fastfood’ die de ‘koelies’ in grote hoeveelheden maakten en snel en voordelig in kraampjes verkochtn.

    Genoeg geduld, let’s cook!

    Kopen:

    • Verse plaat, diepvries. Werelwijd bekend onder de naam ‘chapati’. De versie met kekererwtenvulling is het lekkerst. (In oorlogstijd werken burritto’s, tortilla’s, durum, flapjacks of pannekoeken ook, maar zoek bij vrede naar ‘roti’: keker-chapati.
    Zelf maken kan, maar zelfs koelies laten dat hun schoonmoeder doen.)

    •Dijfilet (of kippedijen: kluifroti is ‘authentieker’ maar ik heb niet altijd zin in klluiven, want roti eet je toch al met je handen .

    •Kousenband, zwaar overschat heimweeproduct. Ik gebruik gebroken spreciebonen uit de diepvries, 49 ct een pond. (Niét kopen dus.)

    Nodig:
    600* gram dijfilet (of een halve kip in delen)
    400 gram (beslist niet tè) vaste aardappelen, geschild en in niet te grote stukken
    250 gram uisnippers
    50-80 gram fijngesneden knoflook. (Beslist NIET uit knijper in dit geval! Scheelt veel in smaak, waarover wellicht later.)
    100 gram fijngesneden tomaat (Bij benadering: twee kleintjes of een grote)
    200 gram gebroken spersiebonen (diepvries)
    2 Maggi™blokjes –essentieel in veel Surigerechten. Geen bouillonblik, Maggi-blok. Is iets heel anders!–
    1 volle eetlepel sambal (of een halve rode chili -zonder-zaadjes aan flinters: géén hitte maar smaak.)
    2 eetlepels soy sauce Black No. 1 (of bij ontstentenis ketjap manis)
    En most impotantly:
    5 eetlepls Chan’s Lekkerste Kerrie –of een betere Hindoestaanse Masala, als u die weet.– (En dat is goed mogelijk hoor! Maar met deze ‘gecalibrerde’ kerrie komt het àltijd goed. Er is ook sléchte masala te koop, dus ga voor Chan’s als ’t kan.)

    *Dit luistert nauw: 600 gram vlees voor 4 pers, en 400 gram aardappel is iets heel anders dan 400 gram vlees en 600 gram aardapel! 500 gram vlees en 300 gram aardappels is ook héél wa anders. Nuja, pâtissier niewaar.)

    Here we go!

    Doen:
    Grote (braad-)pan op vuur, olie heet.
    Kip in grove parten snijden en in porties aanbraden.
    Als alle kip is aangebraden en apart ligt –bord, aanrecht–wat nieuwe olie, de uien en knoflook in de pan en in ca. 7 minuten op pittigvuur zacht en aanfruiten.

    Vijf volle eetlepels masala erover, stevig roeren en twee minuten laten fruiten. Als het té droog is een beetje olie toevoegen tot het ‘deegachtig’ is. Dan sambal meefruite, Soy Sauce erbij, Blijven roeren.

    Als er –ondanks het roeren– gedeelten van de pan gaan ‘aanbranden’ fluks de gehakte tomaten erbij, en als die gaan sissen alle aanbaksels losroeren.

    De kip erbij, gesneden aardapplen erbij, goed vermengen en aanvullen met water totdat de aardappels onder staan. (Ong. 400 ml.)

    25 minuten zachtjes laten pruttelen.
    Een aantal aardappelstukjes kapotprakken met een vork en doorroeren tot de jus de gewenste dikte heeft. (Bij te weinig jus water toevoegen tijdens het proces. )
    Doe de sperciebonen erbij enlaat die nog even ontdooien.

    Vuur uit en 2 el peterselie en 3 el fijngeknipte ‘Surinaamse seldrie’ –het loof dat aan de stengels bleekselderij zit– doorroeren

    Plaat uit de diepvries en in keukenfolie 1 minuut op vol vermogen in het megatronkanon.
    In de tussentijd heeft u per persoon een ei hardgekookt.
    De warme plaat word over het bord gedrapeerd, daarop komt de saus en het ei.

    Swietie njan!

    Men eet met de hand waarbij de plaat als ‘bestek’ wordt gebruikt. (Met kip-aan-het-bot iswordt het nog gekker, maar met oefening kan je roti ‘schoon’ eten… Altijd een lappie bij de hand is echter aanbevolen.)

    De rest kunt u zelf bedenken.
    (Mierzoete frisdrank verhoogt de ervaring. Wijn of bier niét, gek genoeg: werkelijk onwerkelijk.)

    Binnenkort mijn recept voor die mierzoete frisdrank, die ik vandaag wilde maken. Maar! De gember was me vandaag niet vers genoeg, en de benodigde amandel-essence is ineens overal uitverkocht.

    Whiteboy punk and gentleman friend Buster Poindexter (Dolls!!!!) weet wat er wordt bedoeld.
    Luister eens wat hij zegt voor hij in gezang uitbarst!

  5. ©©,®? says :

    Een echte Suri als toetje, hoofdgerecht, voorproefje: Professor Ronald Snijders leert u funk en sranangtongo –Surinaams– in een moeite door: Fa waka! (No span!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: