Provençaalse Couscous

Ik zag Ivan dit maken, het water liep me uit de mond. Ik geef het recept nu al. Ik ga het waarschijnlijk volgende week maken voor mijn plezier en uw foto’s.

Ga naar de markt en de grutter, neem een grote boodschappenmand mee (een voorbeeld staat op drasties) en haal het volgende in huis:

voor de couscous:

200 gram couscous (gemiddeld groot),  fleur de sel, peterselie, 4 eetlepels olijfolie voor de bereiding en nog 4 om het af te maken.

Voor de saus:

2 uien, een hele knoflook, 2 worteltjes, 1 knol, 1 niet gekookte biet, 500 gram courgettes, 2 zure appels, 50 cl appelsap, 1 selderij, 250 gram kikkererwten, 250 gram bladspinazie, een boeketje peterselie, een frans theelepeltje van elk van de volgende kruiden (dus 2 nederlandse): komijn, kurkuma, gemberpoeder, Ras el Hanout en koriander.

Aan de slag:

Doe de couscous in een pan en roer de olijfolie erdoor. Lekker laten rusten.

Zet een grote pan op hoog vuur.  Olijfolie erin en de grof gesneden uien erbij. Zout, peper, komijn en kurkuma erop. Vuur temperen en drie minuten verhitten. Nu moet er de in grove stukken gesneden wortel, knol, en biet erbij doen. Deksel erop en 10 minuten stoven.  Giet de appelsap op uw prutje. Een liter kokend water erop en 10 minuten laten pruttelen. Doe nu de rest van de ingredienten erdoor (de hele knoflook,de in stukken gesneden courgettes, de in kleine stukken gesneden selderij, de gewassen kikkererwten, de in stukken gesneden appels, de reterende theelepeltjes kruiden, en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes pruttelen.

Terwijl de saus pruttelt kunt u de couscous breiden.

Doe koud water in uw pannetje de couscous (ongeveer 1 cm boven het niveau) en laat ongeveer 10 minuten koken. Als het water verdwenen is nog 4 eetlepels olijfolie erdoor, de peterselie en op smaak brengen met het zout. Meng nu de gesneden spinazie en de andere helft van de peterselie door de saus. U kunt ook kokend water op de couscous gieten en het laten wellen (dank je Ilona) of het lekker laten stomen in een couscoussière)

Ik drink hier graag een Sidi Brahim (een rosé uit de Maghreb) bij. U kunt het ook nog een beetje pittiger maken door een soepkom kookvocht met wat harissa te vermengen. Dat kan een ieder naar smaak op zijn bordje toevoegen.

Advertenties

5 responses to “Provençaalse Couscous”

  1. delallendelummel says :

    wat zou ©©,®? hier van vinden?

  2. Apiedapie says :

    Couscous breiden? Mij niet gezien. En van die arme Harissa blijf je af, kan je wel, gemenerd!

  3. ©©,® says :

    Ik hou niet van couscous. De Nopordafrikaanse keuken in het algemeen kan me weinig bekoren, op wat uitzonderingen na. (Linzensoep*, gebraden duif, citroenkip, geroosterde geit, misschien nog wat dingetjes…)

    Naar die wijn ben ik wel benieuwd. Ik ken prima Marokkaanse en Libanese wijnen, maar deze nog niet. Ik zie dat ‘ie voor €6,- ook in NL te koop is.

    *Linzensoep
    (Mijn versie, dus eigenlijk ‘Zuid-Hollandse linzensoep, zonder koriander cq zeepsmaak!)

    Men stele:
    • 2 ons rode linzen
    • 3 flinke uien, gesnipperd
    • 3 tenen knof, fijngemaakt
    • 2 cm verse gember, geraspt
    • Preitje in ringen
    • Winterwortel aan blokjes
    • Grote aardappel aan blokjes
    • Potje kalfsfond (Vegtario’s nemen groentebouillon, maar die weten niet dat de linzen eigenlijk lenzen zijn uit de oogjes van albinomuizen.)
    • 1 eetlepel gemalen komijnzaad (a.k.a. Djinten)
    • Peterselieblad en bleekselderijblad
    • Olijfolie, water, peper, zout.

    In een grote pan in wat hete olie de mirepoix van de gesneden groenten + gember en knoflook fruiten tot glazig. Komijn erover strooien en even mee laten fruiten. Kalfsfond erbij, plus ongeveer 1,5 liter water. Aan de kook brengen.

    In een andere pan had u 15 minuten eerder de linzen met ruim kokend water moeten overgieten.

    De na 15 minuten afgegoten linzen gaan ook in de pan en het hele gebeuren wordt langzaam een uurtje aan de kook gehouden.
    Als de soep vervolgens wat afgekoeld is kan ze door de mouli, de keukenmachine of mag de staafmixer erin. Niet helemaal tot Olvarit draaien!

    Opnieuw doorwarmen en op smaak brengen met flink peper en wat zout, afmaken met gesnipperd blad en een weinigjes citroensap. (En een klodder dikke Turkse 10%-yoghurt, indien aanwezig! Met wat chilievlokjes- of poeder…)

    Serveren met stroken geroosterd sesambrood en een part citroen (om naar smaak van de soep nog verder te verfrissen).
    Hartverwarmend èn verkoelend op warme dagen!

  4. ©©,® says :

    Ohja! Gezelig riedeltje erbij:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: