Vanavond: Aardperensoep of Velouté de topinambour of Potage d’artichaux Jerusalem.

Aardperen zijn de knollen van een soort zonnebloem, ooit vanuit Amerika naar Terneuzen gebracht, daarna in Engeland en Frankrijk erg populair geworden.

De smaak doet erg denken aan artisjok. Jerusalem heeft er helemaal niets mee te maken, waarschijnlijk is dat een verbastering van girasol (zonnebloem).

Ja, die aardperen smaken echt naar artisjok maar zijn veel makkelijker in de omgang.


Onooglijk van buiten maar onder dat schilletje schuilt iets heerlijks.

Dit zou je ermee kunnen doen :

Vier topinamboers schillen en in stukken snijden.

Een aardappel schillen en in stukken snijden.

Ui schillen en fijnsnijden.

Spek bakken in een scheutje olijfolie.

Haal het spek uit de pan en laat de ui zachtjes gaar worden.

Doe de topinamboer en aardappel in de pan, roer om tot alles is bedekt met wat olie.

Giet er water bij tot alles net onder staat en laat in 20 minuten gaar worden.

Voeg een beetje zout toe. In plaats van water en zout kun je ook een groentebouillon gebruiken, maar wie heeft dat zo een twee drie bij de hand ?

Als alles gaar is fijnmaken met de staafmixer en een flinke scheut room toevoegen.

Aan tafel versgesneden platte peterselie of krokant gebakken salie toevoegen.

En dan een beetje kletsen over vergeten groenten of over het boek dat je altijd al had willen schrijven.

Pawi.

Advertenties

3 responses to “Vanavond: Aardperensoep of Velouté de topinambour of Potage d’artichaux Jerusalem.”

  1. delallendelummel says :

    Lennie Kuhr schreef ooit een wereldhit: De topinamboer

  2. pawi says :

    Mooie foto’s trouwens, Lalu. Dankjewel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: