Jambalaya Crawfish

Wat je in huis moet hebben

• 1pond ongekookte rivierkreeftstaartjes 
• 1 1/4 kopje rijst 
• 2 Eetlepel olie 
• 1 kop fijn gesneden ui 
• peterselie 
• 1 kop  fijn gesneden echalotjes
• 1 eetlepel bloem 
• 1 kop fijn gesneden paprika 
• 3 1/2 kopjes groentebouillon 
• zout 
• peper 
• chilipoeder

Aan de slag

Maak een roux met olie en bloem. Voeg de gesnipperde ui toe en blijf roeren totdat het een mooie goudbruine kleur heeft. Giet er 1 ½  kopje bouilon op. Een half uur in laten koken. Doe nu de beesten erdoor en laat ze langzaam rose worden.  Twee koppen bouillon erbij en aan de kook brengen. Nu de rest van de ingredienten erdoor roeren. Op een laag pitje een half uurtje met deksel laten pruttelen, totdat de rijst gaar is.  Bij het opdienen de fijngesneden peterselie erop.

Advertenties

12 responses to “Jambalaya Crawfish”

 1. delallendelummel says :

  De rivierkreeftjes waren op. Ik heb ze vervangen door verse grote garnalen en calamars dat zie je dus op de foto

 2. Apiedapie says :

  Je hebt een pond ongekookte rivierkreeftjes vervangen door garnalen en calamares. Ik waardeer het dat je dat eerlijk toegeeft. Maar waren die garnalen en calamares samen ook een pond? Zo ja, heb je dat gelijkelijk verdeeld? Een halve pond garnalen en een halve pond calamares? Of heb je lopen rommelen? Ik kan het op de foto niet zien. Het lijkt redelijk in evenwicht, maar aan de linkerkant van de pan (vast niet toevallig niet gefotografeerd, sorry, maar ik ben niet naief, ik zie dat soort dingen gelijk) kunnen heel wat garnalen OF calamares tegen de rand zitten. En wij zien dat dus niet. Bah. Je doet dus alsof je eerlijk bent, maar je bent het niet. Jammer hoor. Vaderdag een dag van tevoren vieren vind ik ook niet kunnen, maar daarover misschien later meer.

 3. ©©,® says :

  @ Apiedapie

  Genau! https://lummel.wordpress.com/2011/06/14/texmex/#comment-624
  (De versie van The Carpenters is ook fraai, daarnietvan, maar wat te cynisch voor een smulblog…)

  Jaarlijks nog gedenk ik op gepaste wijze Hankie’s verscheiden: Op 1 januari, met alleen Zijn Muziek en een kater van de avond ervoor, weggespoeld met de restjes.

  • Apiedapie says :

   Nou moe, wat een toeval, ik had hem niet gezien.

   De versie van de Carpenters misschien later op de avond met wat knabbelnootjes en een paar slokjes op. Heb het meegemaakt dat er dan ritmisch meegedeind wordt en zelfs een traantje geplengd. ’t Blijft zonde van die meid, met een beetje begeleiding had het zover niet hoeven te komen. On the day that you were born the angels came together and decided to create a dream come true.

   • Apiedapie says :

    lummel: mijn antwoord op jouw vraag: nee. (met een sipkijkicoontje).

   • ©©,® says :

    Ik heb meegemaakt dat zelfs als spijkerhard bekend staande leden van een bekende internationale motor club aan het eind van de nacht over engelachtig zangtalent danwel buitenmodel traanklieren bleken te beschikken!

    (Overigens valt er bij Hank ook genoeg te janken, for that matter…)

    Wat Karen aangaat: “Een beetje begeleiding” is –helaas– niet genoeg, zelfs àls men al zou hebben geweten welke dan precies. Anorexia is a bitch: 20% van de patiënten overlijdt vroegtijdig aan de gevolgen van de ziekte.

    Ik ken iemand die pas na 15 jaar terapeuten aflopen eindelijk soelaas vond, nota bene bij het Centrum ’45: ondanks haar jeugdigheid (nu 35) blijkt ze een –gecompliceerd– ‘secundair oorlogsslachtoffer’! Haar –zeer oude– vader had in de oorlog beschimmeld brood gegeten en dwong soms zijn dochter dit ook te doen, haar –zeer jonge– moeder wist dat ze ‘van een Canadees’ was maar kreeg van haar moeder nooit enige bevestiging daarvan.

    (Dat ‘Opa’ na het overlijden van oma uiteindelijk nog is opgespoord heeft ook tot de genezing bijgedragen: zo hielp het bij kwesties rond zelfbeeld en identiteit enorm om te weten dat opa een Joodse Indiaan met een gen voor gokverslaving was. Haar eigen vader was aan de drank… Gelukkig gaat het nu goed met haar, als je de in de tussentijd door de ziekte aangerichte schade –een door kots weggeëtst gebit, onvruchtbaarheid, een verstoord arbeidsverleden door een ‘valse start’– buiten beschouwing laat.)

    Ik ben trouwens ooit betrokken geweest bij een clippie van Hank’s “Why don’t you love me” door The Farters: http://www.youtube.com/watch?v=Cr7ompU2vo8
    (Check dan die appeltaart! Jaja!)

 4. Apiedapie says :

  Wooh. Wat een verhaal, genoeg stof voor een strekkende meter ‘ikjes’. Die appeltaart had jij gebakken? Recept graag alhier.

  • ©©,® says :

   Yep, taart gebakken, titelcomplex gemaakt, kostuumontwerp gedaan, honden gecoacht èn d’n dojen Hank uitgebeeld…

   De taart was een ‘spur of the moment’, vanwege de enorme hoeveelheid appels die de bongerd op dat moment leverde.

   Ik bakte ‘m uit mijn hoofd. Een klassieke ‘pâte sablé’: Half pond bloem, kwart pond (koude) boter, kwart pond suiker, eigeel, zout en wat ijskoud water, met koele handen tot een korrelig deeg gewreven. Deegbal maken, goed koelen, uitrollen, vorm mee bekleden en blind bakken (kwartiertje op 180).

   Geschilde appels snijden, besprenkelen met citroensap, kaneel en suiker.
   (Veel mensen houden niet van rozijnen…)

   Laagje custardpoeder in de voorgebakken vorm, appel erop en nog 10 à 15 minuten op 200 graden afbakken.

   Door het uitlopende sap van de appels (i.c.m. de hoge temperatuur) bindt de custard en voorkomt zo slap worden van de bodem. Daarnaast geeft de custard wat extra smeuiigheid en een licht vanille-aroma, alsmede wat binding van de vulling.

   C’est tout! Een kwartiertje werk (de baktijd niet meegerekend.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: