The day after….

Gesterkt door goede fotografie-adviezen van mijn dochter (mam, het gaat niet om het héle bord), van CC,R  (hou er een vel wit papier bij voor de reflectie) en van lidy (haal die foto liever weg), geassisteerd door Lalu (die die foto weghaalde op Drasties, maar helaas nog niet op zijn worldpress.com site) durf ik het aan.

Een foto van Avocado/Tomaat. En een recept.

Per persoon : een rijpe avocado, twee tomaten, een halve rode ui, olie, citroensap, zout en peper.

Ontdoe de tomaten van schil en zaden.  De tomaten een halve minuut in kokend water doen en dan laten schrikken onder koud stromend water. Ja, de kookwereld staat voor niets, dit doen wij allemaal, Apiedapie. Het velletje is er nu makkelijk af te pellen. Snijd de tomaten doormidden, haal zaad en zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Snijd de rijpe avocado doormidden, wip de kern eruit, schil de vrucht en snijd de –van zichzelf wat vettige- peer ook in blokjes.

Nu snel citroensap over de avocado sprenkelen, goed tegen het verkleuren en prima voor de dressing. Hier gaat de dressing onderop dus. Want er lag ook al olijfolie en een fijngesneden rode ui in de schaal.

Matig zout, overvloedig peper en zesentwintig keer omscheppen.

Als je dit bijgerecht niet direct serveert kun je de avocado tegen verkleuren beschermen door er huishoudfolie/vershoudfolie overheen te draperen en zorgvuldig afdrukken om zoveel mogelijk lucht buiten te houden.

Pawi.

PS Niet alle foto’s zijn uit eigen keuken, excuus.  Deze e.v.a. wel hoor.

Advertenties

4 responses to “The day after….”

 1. ©©,® says :

  Euh… morgen het ‘recept’ voor aardbeien met slagroom? (Een boterham met kaas? Koffie met suiker?) 😉

  De foto is okee. Wel mis ik scherpte, en een focal point. Ook had het waarschijnlijk frisser geoogd als het mengsel niet pas nà 26 keer omscheppen was gefotografeerd…

  Ik ben zo vrij geweest om een lijstje met tips samen te stellen, voor eenieder die aspiraties heeft:

  1 • Gebruik een laag camerastandpunt (vorkperspectief): de ‘natuurlijke kijkhoek’ van 45º is saai en maakt het eten ‘plat’. Een tafelstatiefje van een tientje bewijst goede diensten.

  2 • Snijd het beeld krap aan, zoom in(!) en stel scherp op datgene dat je wilt laten zien: het eten. (Zoom is beter dan dichterbij gaan staan i.v.m. het samendrukkende effect van een langere brandpuntsafstand. Dus altijd een beetje (of veel, maar niet digitaal) inzoomen!)
  Voor gestylede foto’s, met accessoires, tafelschikking en/of locatie: iets minder ver inzoomen.

  3 • Ad. 2: Gebruik een zo gering mogelijke scherptediepte: door een zo laag mogelijk diafragmagetal te kiezen (voorkeuzewieltje op ‘A’, bij Canon ‘Tv’) treden er in de voor- en achtergrond fraaie onscherpte op. Kies zelf waarop wordt scherpgesteld.

  4 • Gebruik een ‘stand-in’ om de foto voor te bereiden. Wacht niet tot het gerecht klaar is, maar maak een opstelling, stel alles vast in met een vergelijkbaar bord (met desnoods een paar ongeschilde piepers) en maak wat proefopnames.

  5 • Zorg dat het licht van ’10 uur’ of van ‘2 uur’ komt, met de camera op ‘6 uur’. Vorm en volume komt zo het best tot zijn recht. Reflectiescherm op respectievelijk ‘4’ of ‘8’ uur.

  6 • Houd de lichtbron laag. Strijklicht is plastischer dan licht van bovenaf.

  7 • Gebruik zoveel mogelijk ‘natuurlijk licht’ en stel de kleurbalans van de camera goed in. (Als de camera geen automatische witbalans heeft kan in ieder naberwerkingspakket de kleurbalans worden aangepast, vaak zelfs ‘automatisch’. De blauwe, roze of groene zweem verdwijnt en de foto ziet er direct een stuk beter uit.)

  8 • Gebruik een vel gekleurd papier (50×65) als achtergrond. Kies een bijpassende of contrasterende tint. (Bij de hobbywinkel komt papier in vele tinten en kleuren, voor een paar duppies een vel: stel een setje samen en exprimenteer! (Zie ook punt 4.)

  9 • Styling:
  – Gebruik een kwastje olie: veel eten ziet er op de foto beter uit met een (extra) glansje. (Doe er eventueel een beetje cacao door, om zaken zoals vlees en baksel ‘af te bruinen’.)

  Wil men een –afgekoeld– gerecht op de foto laten stomen?
  – Gebruik een nat watje dat in de magnetron aan de kook is gebracht en plaats dat onzichtbaar achter het onderwerp…

  – Gebruik een plantensproeier om fruit, groente en evt. glaswerk te benevelen: dat ziet er frisser uit.

  10 • Experimenteer! Uw model is geduldig, maak daar gebruik van.
  Wees daarna zeer streng in de selectie en gooi alle foto’s die niet 100 (of 99%) zijn dan ook echt wèg. Eén goede foto uit een shoot van 50 tot 100 is een normale score bij profs!

  (Ik heb hier jaren voor gestudeerd maar maak geen actief gebruik meer van de kennis. Voilà: pakaan!)

 2. delallendelummel says :

  Bedankt ©©,®, ik ga misschien wel een digitale camera kopen.
  Ik heb het recept van aardbeien, zonder slagroom, al op Drasties gezet.

  • ©©,® says :

   Ah! Ook ik ben al een tijdje op zoek naar een (goeie, tweedehands) digitale camera: ik weet precies wat ik wil en wat het mag kosten. Het vinden gevalt nog niet mede!

   Tot nog toe ben ik dit aardbeienseizoen aleen nog van die vieze Elsanta’s en Lambada’s tegen gekomen: niet te knagen en eeuwig houdbaar. (Die laatste hield ik maar liefst 16 dagen goed in de koelkast! Ze zien er wel prachtig uit, daar niet van.)

   Het ‘recept’ “Arebezies 10 seconden in de magnetron, flinke scheut goede Aceto Balsamico erover.” kennen we allemaal, neem ik aan?
   Mjom mjom mjom!

   • delallendelummel says :

    Ik eet graag de ‘garriguettes’ en van een scheutje balsamico ereover ben ik ook niet vies!
    Ik denk dat ik een Canon ga aanschaffen, dan kan ik mijn lenzen van mijn oude EOS nog gebruiken. Voor mijn vaardigheden en talent lijkt mij dat voldoende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: