Fougasse

Wat u in huis moet hebben:

750 gram bloem (type 55, dat is bloem voor witbrood), 15 gram bakkersgist, 2,5 theelepel zout,  9 soeplepels olijfolie, 253 gram olijven zonder pit en lauw water. U kunt ook de olijven door spekkies vervangen of gedroogde tomaten. Een combinatie van spekkies en olijven is heel lekker.

Verder moet u een fles Bandol rosé, een fles Bourgogne Aligoté en een fles crème de Cassis in huis hebben.

Aan de slag:

Los de bakkersgist op in een beetje lauw water en donder het in een grote mengkom. Doe de bloem, de zout de olie er bij goed roeren. Voeg er net zoveel water bij totdat u een mooi stevig beslag hebt (het moet een stevige bol vormen). Schep de olijven (spekkies of gedroogde tomaten) erdoor. Afdekken met een theedoek en ergens neerzetten (kamertemperatuur)

Laat twee uur rusten. In de ondertussentijd kunt u doen wat u wilt.

Maak er een mooie vorm van (zie plaatje van gisteren) en smeer er een beetje eigeel op. Daarna in de oven op 180° (stand 6) gedurende ongeveer 20 minuten.

Nu het geheel serveren met een apéro. Dit keer een softe versie. een glaasje gekoelde Bandol Rosé of een Kir (een beetje crème de Cassis met witte Bourgogne, mijn zwager vervangt de witte Bourgogne wel eens door een rode, maar ja hij komt daar vandaan). Heeft u een goedkope Champagne dan kunt u er ook een Kir Royal van maken.

Lalu

Advertenties

One response to “Fougasse”

  1. Rob Alberts says :

    Als ik alle drank geprobeerd heb zal ik ook eens aan jouw recept beginnen. Tot dan proost en eet smakelijk.
    Vrolijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: