Chou Rouge de pawi

1. Draadjesvlees.

Snijd een kilo doorregen rundvlees in grote blokken. Braad deze in een gietijzeren pan, in een flinke klont boter.  Eerst bestrooien met bloem mag, dat maakt de saus straks gebonden. Is het vlees bruin genoeg voeg dan een halve kilo grofgesneden ui, wortel en bleekselderij toe. Eventueel ook paddenstoelen. Als de ui zacht en lichtbruin is voeg dan net zoveel rode wijn toe tot het vlees onder staat. Onee, eerst het vlees bestrooien met zout, peper, nootmuskaat. Dus dan die wijn. Pluk vijf laurierblaadjes en doe die ook in de pan. Vijf uur op een laag pitje laten garen. Af en toe roeren, wat water erbij als het te droog lijkt te worden. Laten afkoelen. Morgen weer opwarmen tot heet en serveren met gekookte aardappelen en rode kool.

Couper un kilo de viande à braiser en gros dés. Faire revenir dans un peu de beurre. On peut mettre un peu de farine pour lier la sauce plus tard. Quand la viande a une jolie couleur,  ajouter 500 grammes d’oignon, carottes et céleri (coupé grossièrement). Eventuellement des champignons. Quand les oignons ont pris une belle couleur,  mouiller au vin. Zut, il fallait mettre sel poivre et noix de muscat. Ajouter 5  feuilles de laurier. 5 heures sur feu doux. Touiller de temps en temps et si ça devient trop sec, ajouter de l’eau. Laisser refroidir et servir le lendemain avec des pommes de terres et le chou rouge.

2. Rode kool.

Snijd een rode kool in dunne reepjes en halveer die. Verhit olijfolie in een diepe pan en doe de koolreepjes erbij. Als alle kool een laagje olie heeft mag er een flinke hoeveelheid grofgesneden ui bij. Ook even mee laten bakken. Dan zout peper en kruidnagelpoeder erdoor roeren. Twee geschilde in stukjes gesneden goudreinet erbij, een scheut frambozenazijn en water tot de kool bijna onder staat. Na ongeveer twintig minuten afgieten en de derde appel, ook geschild en in stukjes gesneden, toevoegen. Roeren tot alles door en door warm is.

2. Chou rouge

Couper un demi chou rouge en fines lamelles.  Chauffer l’huile d’olive dans un faitout et ajouter les juliennes de chou. Quand toutes les lamelles baignent dans l’huile, vous pouvez ajouter une grande poignée d’oignons grossièrement hachés. Saler, poivrer et mettre de la poudre de clous de girofle. Ajouter deux pommes (goudrenet) coupées en dés. Mouiller avec de l’eau et une bonne lichette de vinaigre de framboises. Laisser cuire pendant 20 minutes, égoutter et ajouter une troisième pomme coupée en petits dés. Bien mélanger et servir.

3. Gekookte aardappelen.

De ronde Opperdoezer is nog verkrijgbaar. Ouderwets veel pitten en onregelmatige vorm, neigt wel naar rond. Deze schatjes schillen en ontpitten, ook leerzaam voor de jeurgd, hoe je moet ontpitten weet haast niemand meer. Wassen in koud water. Met vers koud water in de pan tot de aardappels net onder staan. Een theelepel zout per kilo aardappelen toevoegen. Als het water kookt twintig minuten laten koken op laag vuur. Dit is je kans om iets heel anders te doen! CD opzetten, glas inschenken, Drasties kijken, wat er maar in je opkomt. Aardappels afgieten, pan nog even laten staan met deksel eraf.

3.  Pommes de terres cuits à l’eau

On les trouve encore, les Opperdouse Ronde! C’est une pomme de terre assez ronde avec beaucoup d’yeux. Eplucher les pommes de terre et enlever les yeux. Bien instructif pour la jeunesse! Personne ne sait plus comment enlever les yeux d’une patate. Mouiller les pommes de terre avec de l’eau froide 1 c.a. c. de sel par kilo de pommes de terre. (note de la rédaction: les cuillères à café sont deux fois plus petites au Pays-Bas). Quand l’eau bout, laisser cuire à  feux doux pendant 20 minutes. Une bonne opportunité de faire autre chose! Ecouter un CD, se servir un verre, lire Lummel, ce que vous voulez. Egouter et laisser reposer sans couvercle.

Advertenties

One response to “Chou Rouge de pawi”

  1. Apiedapie says :

    Zonder plaatje lees ik dit niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: