Scomber scombrus in een salade tiède.

Al  die zoete liflafjes van lummel vragen om een wat pittiger tegenhanger. De Scomber scombrus dus. De makreel. De maquereau.

 Image

Deze vis moet je direct na de vangst schoonmaken en bereiden, stomen op zestig gr C,  en doorhalen door een rookcondensaat.  Of als je sportvisser bent echt roken.

Je vangt de vis het best met een verenpaternoster

Als je kippen in de rui zijn heb je dus meer kans op makreel. Onze kippen hebben die periode net achter de rug.  Voor ons dus gerookte/gestoomde makreel uit de winkel.

Recept:

Basmatirijst acht minuten koken , afgieten, laten wachten.

Uien smoren in olie, veel kerriepoeder erbij (sorry, blijft nog een week te ruiken), in blokjes gesneden aubergine erbij, in vijf minuten hoog vuur en nog eens tien minuten afgeblust met water en of wijn nagaren.

Haal nu het vel van die makreel. Voel of er nog graatjes in zitten en als die er zijn: haal ze eruit. Verdeel de makreel in eerlijke stukken, al naargelang het gezelschap (mannen meer, vrouwen minder). Laat meewarmen.

Hussel de rijst,, het auberginemengsel en de makreel en drapeer in een schotel met wat waterkerssla, voor de garnering en ook voor de frissigheid.

Bestrooi met verse koriander.

Image

Wat drinken we hierbij?: maakt niet uit eigenlijk. Ik koos een Chablis comme toujours.

Erbij luisteren: iets pittigs van Adele.

Pawi

Advertenties

5 responses to “Scomber scombrus in een salade tiède.”

  1. lummel says :

    Wat is een rookcondensaat?
    ik koop vaak verse makreeltjes aan de kust, dat kost niets en is heel lekker. maar ik weet niet hoe ik ze moet stomen/roken

  2. pawi says :

    Een rookcondensaat is een product ontsproten aan de fantasie van marketeers. Iets handigs en toch veilig om gerechten een rooksmaakje te geven. De echte rokers doen dat anders.
    Voor mij een onbereikbare wereld, die condensaatwereld. Geef mij maar de echte rokers. Vuur, hout, rook.

  3. pawi says :

    Zou kunnen….

  4. pawi says :

    http://hengelsport.tripod.com/onderlijnen/verenpaternoster.html

    De verenpaternoster. Prachtige term, hier goed uitgelegd.

  5. Klare taal says :

    Pawi,

    Een beetje high brow dit recept, voor mij althans. Dat vangen en zelf roken heb ik voor een “maquereau” niet over, dat doet ie zelf maar in zijn vrije tijd.

    Wel mooi recept met een op de markt gekochte gerookte makreel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: