Coq au vin

Image

Dit is heel erg lekker als het kouder wordt. Een ouderwetse Coq au vin.

Eerst naar de poelier om een een dooie haan te kopen. Vraag of hij hem in stukken wil hakken.

Nu naar de markt. 250 gram champignons, 2 wortelen 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 bouquet garni (thym en laurier) en 250 gram spekkies rijker gaat u naar de drankwinkel, daar koopt u een fles cognac en twee flessen volle rode wijn. Een Bordeaux bijvoorbeeld.

Bij u thuis in de kast vindt u vast wel olijfolie, bloem, zout peper, en peperkorrels en een fond de veau.

Aan de slag

Trek eerst twee flessen Bordeaux open. Een om te koken, de andere om op te drinken tijdens het koken.

Snipper de ui en en snijdt de wortelen in rondjes. In een slakom doet u de inhoud van een fles wijn, een eetlepel peper het bouquet garni, de ui en de wortelen en de stukken haan. Laat dat lekker een dagje marineren.

Tijdens het marineren leest u het best een goed boek. Ik ga morgen beginnen met La vertité sur l’affaire Harry Quebert van Joel Dicker waar iedereen hier vol lof over is.

Volgende dag: U filtert de marinade en braadt de stukken haan aan in de olijfolie. U had de stukken haan natuurlijk moeten afdrogen anders spettert het uw keuken uit. Als de stukken haan netjes aangebraden zijn haalt u ze uit de pan en legt ze op een bord. Nu de groenten in de de pan. 5 minuten laten pruttelen. Nu een eetlepel bloem drdoor roeren. Sla met de blote vuist de twee teentjes knoflook plat en hup in de pan. Nu mogen ook de stukken haan er weer in. Verhit een glas cognac, de fik in en over het mengsel gieten, lekker laten flamberen.

Nu de wijn van de marinade in de pan. Had u die weggegooid? Dan is alles mislukt en gaat u maar naar de snackbar. Twee en een half uur laten pruttelen. Met zout en peper op smaak brengen.

Nu de spekkies bakken en de champignons in plakjes snijden. Ze mogen de laatste 15 minuten gezellig meepruttelen.

lalu

Advertenties

2 responses to “Coq au vin”

  1. pawi says :

    Heerlijk om te lezen, lalu.
    En ook dat boek, genomineerd voor de Prix Goncourt, zou ik graag willen lezen. Dat Ferrari er met die prijs vandoor is gegaan, alla! Maar dat een onverlaat met dat boek van Dicker er vandoor is gegaan op spoor 3 van Rotterdam Centraal? Onvergeeflijk! Het overkwam me op 21 oktober j.l. om 19.30 uur.

  2. lummel says :

    Een oplettend lezertje stuurde me een emailtje om te vragen wanneer de fond de veau erin mocht. Goeie vraag! Het beste doet u dat als de marinade terug in de pan moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: