Legale ganzenborstfilet met eekhoorntjesrisotto

Image

Na Lummels illegale gansgerecht foie gras, is het tijd om ook eens uit de illegaliteit te treden.

Men neme een kersverse schoonzoon die een jachtvergunning heeft om het overschot aan ganzen te reduceren. Als hij zijn schoonouders mag, schenkt hij geheid een paar mooie filetjes. Wij kregen er drie, bewaarden ze in de vriezer en wachtten de tijd af totdat zich een mooie gelegenheid zou voordoen. Onze jongste zoon had er al lucht van gekregen en nodigde zichzelf met vriendin uit.

Via e-mail had hij ons al een week van tevoren een recept gestuurd. Wij verzonnen er de omlijsting bij van risotto met eekhoorntjesbrood en spruitjes.  Spruitjes!? Ja, spruitjes.

Vriendin vond slechts één kogeltje. Zij mag een wens doen.

Aan de slag:

Eekhoorntjesrisotto:

Ingrediënten

gedroogd eekhoorntjesbrood

risottorijst 1 kopje pp

salie

laurier

ui

olijfolie

Trek ongeveer een driekwart liter bouillon van het eekhoorntjesbrood met de salie en laurier. Anderhalf uurtje is voldoende.

Bak in een scheut olijfolie een ui die u in stukjes had gesneden. Giet de risottorijst erbij en bak die zachtjes mee tot het een beetje glazig wordt. Schep dan soeplepel voor soeplepel de bouillon erdoorheen. Zodanig  dat als de bouillon volledig is opgenomen, u pas de volgende lepel erdoorheen schept. Klinkt ingewikkelder dan het is. Doe het over in een ovenschaaltje. Klaar.

Houd de eekhoorntjesrisotto warm in de oven op ong. 75 graden, zodat u met de ganzenborstfilets kunt beginnen.

Ganzenborstfilet:

Ingrediënten

3 ganzenborstfilets

zout

2 eetlepels boter

2 eetlepels honing

1,5 deciliter  sinaasappelsap

1,5 deciliter rode wijn

1 citroen

3 sinaasappels

beetje maizena

Rasp een halve theelepel van de citroen en pers de andere helft uit. Spoel de filets en dep ze droog. Wrijf ze in met zout en besmeer ze met honing. Verhit de boter in een koekenpan en bak de filets rondom in 10 minuten bruin. Voeg de sinaasappelsap met rode wijn, citroenrasp en citroensap toe aan het vlees en breng het aan de kook. Smoor de gans afgedekt in 10 minuten gaar. Pel de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Bind het achtergebleven bakvet met maizena en verwarm de partjes sinaasappel in het vocht. Snijd de ganzenborst in plakken en verdeel het over vier borden. Schenk de saus over de plakken vlees.

Wij dronken er een Chileense ‘bourgogne’ bij.

Ilona

Advertenties

One response to “Legale ganzenborstfilet met eekhoorntjesrisotto”

  1. Ilona says :

    Ach, waren er echt geen reacties op mijn eekhoorntjesrisotto??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: