Kalkoen en Ska

Het is koud en guur buiten. Ik heb geen zin om eruit te gaan om boodschappen te doen. Nu wil het toeval dat ik de gelukkige eigenaar ben van een klein vrieskistje. En dat is heel er handig voor dit soort dagen. Ik trok de laden één voor één open en vond daar een zak met 754 gram kalkoen poulet.

Nu naar de koelkast (u ziet ik ben van de modernste gemakken voorzien in mijn flatje) en vond daar twee middelgrote uien en drie wortelen. In het keukenkastje (het kan niet op: zelfs een keukenkastje) en zag daar een fles olijfolie en een potje fond de veau staan. 

Ik zocht verder en vond een blikje doperwten. Mijn humeur werd op slag beter, alsof een ikje een glimlach om mijn mond toverde.  Ik zette goed humeur muziek op: The specials, kennu die nog?

Nu aan de slag. Braadt de kalkoenkip aan en uit de pan. Nu een grof gesnipperde ui in de pan. Even glazig laten worden. Nu afblussen met een scheut witte wijn. Nu mogen de klein gesneden worteltjes erin. Als het pruttelt de kalkoen erbij. Zout en peper. Nu een beetje water erop. Aan de kook brengen. Nu mag de fond de veau erbij. Het gaat nu heel lekker ruiken in de keuken. Lekker laten pruttelen. Op het allerlaatst een blikje doppers erdoor roeren en nog even lekker laten meedoen.

Opdienen en opeten. Ik drink er een Julienas bij. 

De foto komt later want het is nog niet klaar.

PS het wordt pas echt heel lekker als u na het aanbraden van de kalkoenkip een onsje spekkies erbij doet. Helaas vond ik geen spekkies dus ik deed het zonder. 

En vanavond houtsnip.

lummel

 

Advertenties

4 responses to “Kalkoen en Ska”

  1. lummel says :

    Vervang de kalkoen nou eens een keertje niet door paard

  2. Apiedapie says :

    Wat is kalkoen poulet? Kalkoen die met een kipje is vreemdgegaan? Of was het juist een haantje dat het hogerop heeft gezocht? Uien in de koelkast? Lummel toch! Verder lijkt het me allemaal wel weer heel lekker. Ik eet vanavond Thai Chicken Satay. 4 minuten in de magnetron. Lag al een tijdje in de koelkast. Houdbaarheidsdatum 24/2/2013.

  3. NaamNomName says :

    INTRODUCING: Le CLICQUEJE

    Mon amie!
    Op Drasties riep ik al “blanquette zonder bloem”, maar dat was omdat ik eerder die dag–zeer toevallig– uit vrijwel dezelfde ingrediënten iets dergelijks maakte.
    Althans, in mijn geval betrof een kouwe, twee dagen oude kippenpoot –Label Rouge, in ganzenvet met een mirepoix gebraden–, een potje fond, een peen, sjalot, een preitje en diepvrieserwten.

    Blanquette de Poulet
    Het gaat als volgt, en dit heeft men nodig aan restjes:

    – 1 Afgekloven karkas + de botten van het kerkhofje dat over blijft van een gebraden of geroosterd kippetje, of een gebraden poot.
    – 1 potje gevogeltefond
    – 1 zachte ui met groene neus
    – 1 slappe peen
    – 1 dito bleekselderij
    – 1 snotprei, snot verwijderd (alle achterin de groentela)
    – 1 verdroogde knof, zoveel er nog in huis is
    – 1 klont vet (niet té ranzig)
    – 3 eetlepels meel
    – 1 coldpack (de groene balletjes uit uw voordelige sport- en heilcompres, ofwel diepvrieserwten)
    – 2 liter water

    • Zet de poot op in een grote pan met de fond en zo’n twee liter koud water, met daarin een ui, een wortel en een selderstang, de knoflook, veel folie en een scheut Woeste Sauce of een lik Marmite. Laat zachtjes koken tot het vlees van het bot valt.
    •Giet de bouillon door een zeef in een andere pan en laat tot de helft inkoken.
    • Pluk al het vlees, houd apart, geef de groenten en het kippenvel aan de hond.

    • Smelt een kluit vet (75, minimaal 45 gram) in andere pan, mik daar in een keer drie eetlepels gezeefde bloem bij en laat dat zo’n drie minuten garen. (De boter hoort niet bruin te worden, maar een beetje noixette, zoals mij gebeurde, is geen ramp .)
    • Giet een soeplepel van de ingekookte –liefst afgekoelde– bouillon bij de roux, roer kwiek, en herhaal twee tot drie keer.
    • Doe het vlees, een goeie hand erwten en de aan ragfijne fliebers gesneden prei erbij, een half mespuntje (Javaanse) kerrie, en laat nog 4-5 minuten doorkoken onder voortdurend roeren.
    • Afsmaken op zout, en roer er (eventueel nog wat slagroom en) een eetlepel citroensap en zo’n 15 draaien peper door.

    Opdienen met –in een ring van!– witte rijst.

    Oh, en wat Le CLICQUEJE aangaat: da’s een foto van het eten van gisteren.
    Een kiek van een kliekje, voor een select gezelschap.

    Comme ça:

    En met “Introducing” bedoelde ik een aanzet voor misschien wel een nieuwe trend op food styling & culi lifestyle te willen zetten, hoewel ik het dan waarschijnlijk zou moeten twieteren en feestboeken, waar foto’s van eten inmiddels overigens tot de grootste banaliteit behoren, maar dat terzijde.

    Enfin, liever daarom hier, op het minstgelezen kookblog, want daar op Drasties ben ik eigenlijk nu wel zo’n beetje ècht klaar, langzamorhand inmiddols…

  4. lummel says :

    Merci mon ami!
    Ik zie met plezier je recepten en verhalen tegemoet. Ook de ziekmuutjes blijven welkom.

    Ik heb ook een vraag voor je. Mijn dochter eet steeds vaker vegetarisch (understatement). Ik zie haar veel met tofu in de weer. Maar het ziet er triest uit. Heb jij recepten om tofu lekker op te dienen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: