BallenBoulesBalls aan de vergetelheid ontrukt

Image

Nog een recept van NaamNomName dat in een reactie stond. Nu is het weer voor eeuwig terug te vinden. De foto kmt van het wereld wijde web.

Vlees, ei, creamcrackers en wat specerijen.

Vlees: 1 pond runderriblappen, 1 pond speklappen zonder zwoerd, een kalfslever van zo’n 3 ons.
Twee keer door de molen op de ‘gehaktschijf’, alstublieft, slager. (Streef naar 20 à 25% vet.)

Neem vervolgens een pak cream crackers,laat dat dich ten knijp langzaam alle crackers fijn. Nog fijner. (Kan sneller in de keukenmachine, maar dan mist men een fijn klusje.)
Knip dan het pak –nu zak– open en schud de inhoud door een zeef in een ruime kom.

Veel zout daarbij: 8 à10 theelepels, zo’n 20-25 gram.
Hele muskaatnoot, geraspt.
50 draaien zwarte peper. (Peugeot; ik denk een eetlepel gemalen peper in totaal.)
Theelepel gemalen komijn.
Theelepel knoflookvlokken, zolang dat geen Chinese zijn, want die witte knoflook uit China –een plaag, je ontkomt er tegenwoordig haast niet aan– is zeer vies en stinkt.
Drie eieren.

Vlees daarbij mikken en alles eerst goed omwerken en dan stevig en langdurig kneden.

In vier porties verdelen, porties tot staaf rollen, die in drie stukken snijden, daar ballen van rollen.

Half uur koud wegzetten ter opstijving. (Belangrijk!)

Oven voorverwarmen op 160º

Braadpan met margarine of vloeibaar bakproduct op halfhoog vuur.

Ballen in porties van 4 rondom bruin laten braden, in zo’n 10 minuten schat ik.

Alle ballen in een braadslee, in de hete oven.

Controleer de gaarheid na een half uurtje, waarschijnlijk kunnen ze er met ongeveer 40 tot 50 minuten wel uit.
(Vleesthermometer? Kerntemperatuur 75-80ºC)

De ballen laten zich ook prima invriezen en ontdooien.

Wie ze onder jus wil gaat als volgt te werk:
Na de 12 ballen twee gehakte sjalotjes even aanzweten in het overgebleven vet.
Deglaceren met een glas rood, even wat in laten koken.
Potje kalfs- of runderfond erbij, goed roeren, even laten pruttelen.
Van het vuur af wat vlokjes koude boter erdoor kloppen, die jus halverwege de bereidingstijd over de ballen in de braadslee gooien. (Dan mag er nog wat water bij, niet te veel. En een laurierblaadje. Eentje.)

NaamNomName

Advertenties

8 responses to “BallenBoulesBalls aan de vergetelheid ontrukt”

  1. Apiedapie says :

    Geweldig lied, geweldige tekst, geweldig uitgevoerd …:-) Hopen dat hij de componist van “Daar heb je Flipper” wel betaald hebt …

  2. NaamNomName says :

    Mijn maat Rijk!
    “Weet je waarom vrouwen make-up en parfum gebruiken? Nou? Omdat ze lelijk zijn en stinken!”

    Qua ballen is het Zweedse alternatief voor creamcrackermeel wittebrood geweekt in slagroom en een geprakte gare aardappel, en met i.p.v. nootmuskaat en knoflook héél veel piment.
    In de braadslede gaat vervolgens geen fond maar kippebouillon, voor milde, aromatische, zeer sappige ballen, of kleinere balletjes.

    Het joodse alternatief is matzemeel, momenteel misschien een goede restverwerking van overgebleven matzes, hoewel ik ze zelf met boter en suiker wel elke dag zou lusten en ik m’n matzemeel kant-en-klaar koop. Speklappen vervangen door kalfslappen natuurlijk, kosher zout, ballen aanbraden in schmalz. 😉

  3. pawi says :

    Goed plan lummel, om dit hier te bewaren. Zo raken we het niet zo gauw kwijt.
    Heerlijk recept en wijze waarschuwingen, bijvoorbeeld over die Chinese knoflook. Groot en smakeloos. Chinese pijnboompitten zijn ook al niet te vertrouwen, je kunt er dagen lang een bittere smaak van overhouden bij alles wat je eet of drinkt. Zelfs water smaakt dan bitter.

  4. luvienna says :

    Ik heb het recept (met een vervanging voor het vlees) in mijn receptenboek opgenomen, onder de titel: De ballen van NaamNomName. 😉

  5. luvienna says :

    Toegegeven, het was een inkoppertje.

  6. lummel says :

    Haha Luvienna, ik heb ooit eens op verzoek de titel: de ballen van… Vervangen op verzoek van de vrouw van de eigenaar van de ballen.

    Ballen mag je inkoppen hoor!

    • NaamNomName says :

      Mijn –voormalige– vrouw had juist betere ballen dan ik; dat zit me inderdaad dwars, maar op een ander niveau.
      (Daarnaast –en nog los van mijn stoornis in het autistische spectrum– gaan grappen over ballen aanvankelijk aan me voorbij en blijken ze achteraf nooit lollig: ligt dat dan aan mij? Overigens zei onlangs mijn uroloog “U heeft niet alleen een enorm scrotum, maar ook twee bijbehorende forse testes!” maar dat was omdat e.e.a ‘m in de weg hing, niet als grap. Enfin.)

  7. lummel says :

    Een hoogtepunt mooier kannet niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: