Liever Biest

dan lammetjespap of karnemelksepap. Onze grootmoedertjes verwenden ons graag met een béchamelletje van boter, bloem en melk of karnemelk, rustig op hun fornuizen aan het roeren, lepel suiker of basterdsuiker erdoor en wij kleintjes waren verguld. Heerlijk toetje.

Biest is een ander verhaal

Ooit sprak ik een oude huisarts. Hij was bij zijn start met zijn blozend gezonde voorkomen en zijn scooter geliefd bij de omringende boeren. Altijd bereid om een “kind te halen”, vaak midden in de nacht, altijd bereid om de boer of zijn vrouw te helpen in moeilijke omstandigheden. Aan de mensen van wie hij wist dat ze armlastig waren vergat hij een rekening te sturen.

Dat vertaalde zich elk jaar in een pannetje biest voor de dokter. Die inmiddels ook wel tijd had gevonden om zes kinderen te verwekken. Het pannetje van de boerenfamilie werd daarom elk jaar iets meer gevuld.

Een keer per jaar dus een feestontbijt voor de familie van de dokter.

Biest is bijzonder. Daar kom je niet zomaar aan, het is niet te koop, alleen te geef.

Na de geboorte van een kalf geeft de koe extra bescherming mee in haar eerste melk. Daarin lijken koeien net mensen. Die eerste melk heet griest. Die is uitsluitend voor het kalf. De tweede gift heet biest, en daarvan kan de koe van vandaag wel wat missen omdat ze teveel heeft voor dat ene kalf. De boer kan daar dus wat van opzij zetten voor de dokter, voor zijn eigen gezin, voor zijn familie en voor zijn buren.

Recept

Roer de biest op een laag vuurtje langzaam tot het geweld is. Je ziet dat aan de lobbige structuur. Voeg dan lekker veel suiker toe, kaneel mag er ook bij, roer tot alles is opgelost. Niet aan de kook laten komen. Als de massa een beetje omhoog komt in de pan: haal van het vuur, blijf roeren tot het is afgekoeld tot lauwwarm.

Heel gezond maar vooral erg lekker; en behoorlijk tijdrovend. Ik zou het graag nog eens willen proeven. Met wat beschuit. Die lieflijke geur, de warme vlagen in je neus…

pawi

20130411-122542.jpg

Advertenties

5 responses to “Liever Biest”

 1. virginie says :

  Een mes is ook lekker om aan te ruiken vooral als hij net een stukje roquefort heeft gesneden. En ook aan de koopovereenkomst van een mes hangt een geurtje. Je moet de gever of de koper, die wil ik nog wel eens door elkaar halen, altijd een koperen muntje teruggeven. Een gebruik wat de laatste jaren vaak genegeerd wordt.

 2. pawi says :

  Het loopt hier storm met reacties uit de hele wereld, vooral uit Europa.
  En dan te bedenken dat het traditionele muziekje er nog niet aanhangt!

  Virginie heeft gelijk. Maar haar reactie is denk ik verdwaald.

 3. lummel says :

  Welk muziekje stel je voor pawi?

 4. pawi says :

  Geen muziekje maar een feest om te luisteren (en kijken), duurt bijna zes minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: