Quiche Lorraine façon Tatin

Image

Eerst even afrekenen met de flauwekul over de ontstaansgeschiedenis van de Tarte Tatin .

De dames Tatin kookten voor jagers en vissers in een restaurantje in Lamotte-Beuvron in Sologne.

Mythe1

Een van de zusjes liet de afgebakken taart vallen en diende hem alsnog ondersteboven op? Haha, daar trapten ze ook eeuwen geleden niet in.

Mythe 2

Een van de zusjes had de taart al bijna in de oven en bedacht dat er nog deeg bij moest? Haha, idem.

Lees Henri Delétang er maar op na. “Henri Delétang a enquêté minutieusement et nous livre ici des preuves qui font tomber quelques legends”…

Les Dames Tatin hadden een pleisterplaats voor de Graaf van Châteauvillars.en zijn kompanen. En ze wisten van de hoed en de rand, zeker waar het om koken en bakken ging.

En nu een gewaagde variant: de Quiche Lorraine Façon Tatin.

Alsof je mythe 2 volgt, maar nu met opzet.

Nodig: eieren, kaas, prei, rood pepertje, spek, olie, bladerdeeg, nog een eitje

Oven op 200 graden zetten. Roomboterbladerdeeg ontdooien.

Bak spek uit in een dun laagje olie. Haal de spekreepjes/sneden/blokjes uit het vet en smoor dan de in ringetjes gesneden prei  met voor de pit een fijngesneden rood pepertje op laag vuur in twintig minuten gaar.

Klop eieren los, voeg geraspte kaas toe, doe de prei/peper erbij.

Leg het uitgebakken spek in een ingevet ovenbestendig schaaltje, voeg het ei/prei/kaas/peper mengseltje toe. Dek af met uitgerolde bladerdeeg. Bestrijk met wat achtergehouden geklopt ei.

Na een een klein halfuur is het gaar en klaar.

Zet het zo op tafel zou ik zeggen. Omdraaien kan, maar dan ziet niemand het mooie Tatin Deksel.

Image

pawi 

Advertenties

One response to “Quiche Lorraine façon Tatin”

  1. Apiedapie says :

    Toch blijf ik de mythe doorvertellen want je oogst er heel wat oohs en aahs mee. Voor mij eenvoudiger dan ze te scoren met mijn kookkunsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: