Wat veldsla over? Tips om er wat mee te doen

Image

Eerst denk je aan de kippen, het varken, de hond. Als die allemaal niet geïnteresseerd zijn in veldsla denk je aan de afvalbak.

Maar ho even! Die sla kan nog prima dienen als ondergrondje voor

Filets de Truite aux Lentilles Vertes du Puy.

Linzen uit de Puy de Dome zijn beroemd omdat ze niet stuk koken en toch goed smaken. Wel even wat extra kruiden natuurlijk.

 Recept

Pluk de linzenplanten bij volle maan of anders op een moment dat het u beter uitkomt.

Alleen plukken als de linzen aan de plant al droog zijn. Hang de planten ondersteboven op zolder en laat ze nog twee weken hangen. Stop ze dan in een zak en sla de linzen los door met een schep op de zak in te slaan. Huis-tuin- keuken dorsen zeg maar.

Schud de linzen uit de zak, controleer of ze goed droog zijn en spoel ze af. De gedroogde planten kunt u nog bewerken met macramé, of als bodem gebruiken voor de kattenbak.

Fijn detail: al deze stappen kunt u overslaan door een pak Lentilles Vertes du Puy, van Potone, te kopen.

Dan naar de visboer. Als hij geen forel heeft mag u ook zalm of heilbot of schelvis kiezen, als het maar een stevig soort vis is en als de graten er maar uit zijn. Zelf fileren kan ook, maar u was al zo lekker bezig met dorsen…

Hoogste tijd voor glazen witte wijn. Eentje voor u, eentje voor de pan.

U had al op voorraad: een ui, drie hele kruidnagelen, peper, zout, boter, crème fraiche, koriander, gember, wortel, bleekselderij. Gouden standaard in de keuken. Naast de drie soorten peper van lummel zijn winkel, ook onontbeerlijk maar nu niet nodig. Een blaadje laurier, wat blaadjes munt en zeker een takje tijm.

Een beboterd ovenschaaltje, de oven op 150 gr (forel) of 170 gr (zalm).

Zet de afgespoelde linzen op met koud water waarin wat zout, wat takjes tijm, een ui met daarin de kruidnagels gestoken en laat als ze aan de kook zijn 25 minuten zachtjes doorkoken. Giet af, haal tijm ui en kruidnagels eruit en stort in een vuurvast beboterd schaaltje.

Maak een saus door wortel bleekselderij aan te zetten in boter, voeg na enkele minuten gember toe, dan flink wat witte wijn en water, zout. Laat inkoken tot de helft. Zeef de groenten eruit (nog wat voor het varken!) en voeg aan de saus creme fraiche toe, wat extra zout en peper.

Het ovenschaaltje met de gare linzen wacht al, drapeer daar de forel of zalm op, overgiet het met de saus, zet bij forel een kwartier en bij zalm een half uur in de oven.

Tenslotte: schep het gerecht op de borden die rijkelijk voorzien zijn van de overe veldsla, garneer met koriander. Dat laatste was ik vergeten, nu zit ik weer met een voorraadje versgenknipte koriander. Wie weet daar raad mee?

Drink er Pouilly Fumé bij.

Muziek:  Vogelgeluiden van vogels die voorlopig niet op het menu staan. Typisch lente!

pawi

Advertenties

2 responses to “Wat veldsla over? Tips om er wat mee te doen”

  1. lummel says :

    Lekker pawi! Bij dit gerecht dacht ik voor een keer aan een klassiek muziekje! Heeft Schubert niet iets over een lentille gecomponeerd?

  2. Apiedapie says :

    Ik dacht meer aan het voor de hand liggende maar daarom niet minder leuke:

    Overigens, tip van Apie, probeer het eens met een visstick. Ook lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: