Weer een Henkie Helling: Orak Arik

orik arik

Naar de middenstand

Vandaag een tussendoortje. Een recept van Henkie Helling, de chefkok van de lachende Javaan in Haarlem. Al eerder publiceerde ik twee gerechten van hem in de rubriek Henkie Helling kan wel/niet koken. Hij laat zich filmen voor de kookrubriek in de NRC. Hij heeft nog steeds dat rare  broodmes en een ijzeren spatel.

Spring op de fiets en ga naar de groentenboer. Probeer daar een spitskool te bemachtigen, alsmede een preitje. Haal drie eieren daar waar u normaliter uw eieren koopt. Naar de gall en gall voor een fles rosé. Ik hoop dat u een knoflookje in de kast had, anders moet u terug naar de groentenboer.

Aan de slag

Trek de fles rosé open en schenk u zelf een flinke bel in. Proost. Snij het knoflookie in grove stukken. Snijd de kool aan sliertjes. Heeft u net als ik een lekker pepertje, dan snijdt u die ook fijn fijn. Een plasje olie in een wok (henkie deed het met een fles botor voor koks, maar dat deetik hem niet na, ga gerust uw gang) en de knof bakken. Nu mag u de kool roerbakken. Schenk uzelf nog een tweede bel rosé in. Breek de drie eieren in de wok en blijf door roerbakken.  Netjes op een bordje leggen en een stukje prei er overheen snipperen. Klaar is Henkie.

Het gerecht noemt hij Orak Arik, maar volgens de wijsneuzen van de NRC betekent dat roerbakken. Ga eens langs op de NRC en bekijk het gekook van Henkie. U komt daar ook een paar ouwe bekenden tegen.

PS. vergeet vooral niet de rest van de rosé op te drinken.

Lummel

een verzoeknummer bij het eerste henkiehelling stukkie

Advertenties

3 responses to “Weer een Henkie Helling: Orak Arik”

  1. lummel says :

    Oja, er moest ook nog witte peper en zout op, maar dat wist u waarschijnlijk al.
    Gemakkelijk en toch lekker. Morgen een studenten recept op uw kookblog.

  2. Fenny says :

    Ik denk dat ik het ga maken, vooral met die twee bellen rosé in het vooruitzicht!

  3. Rob Alberts says :

    De drank staat mij een beetje tegen.
    Het recept wil ik verder weleens proberen.
    Raad je aan om in Haarlem de boodschappen te doen?
    Tip je ook een bezoek aan Henkie Helling, de chefkok van de lachende Javaan in Haarlem?

    Smakelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: