Hup Saké

hupsakevis

Nog steeds dieet, maar wel heel erg lekker.

Bij de vishandelaar moet u een paar mooie moten kabeljauwrug of een vis die daar op lijkt kopen. Het vel moet er nog wel aanzitten.

Nu naar een toko of een winkel waar u aziatische spullen kunt kopen. U neemt een fles Sake, een fles Mirin en een fles Kikkoman sojasaus. Neem ook een flink stuk gember mee, das altijd lekker.

Opgetogen fietst/loopt/tramt/scheurt u naar huis. Ik ging even langs bij de groentenvakhandel om twee courgetjes te kopen, een groene en een witte.

Thuis gekomen gaat u direct naar de keuken. Op uw snijplank verwerkt u de gourgette tot een brumoise. een brumoise is een groente aan hele kleine dobbelsteentjes gesneden (2 milimeter of zoiets).

Na het wassen van de moten vis pakt u een koekepan. Eerst een borrelglas Saké, daarna een borrelglas Mirin en tot slot een borrelglas Kikkoman. U zet de flessen netjes terug, u bent op dieet en tettert de saké dus niet op tijdens het koken.

Als het mengsel flink heet is legt u de moeten vis met de velkant naar beneden in de pan. Op de vis flink veel in hele kleine reepjes gesneden gember leggen. Deksel op de pan. Vaak begieten. De vis is snel gaar.

Ik had ondertussen de courgette brumoise in een heel klein beetje olie gebakken, niet te gaar.

 

lummel

12 Reacties op “Hup Saké”

 1. lummel zegt :

  Volgende keer doe ik er een heerlijke aarappel puree bij. En een heerlijke fles Pouilly Fuissé

 2. pawi zegt :

  Heerlijk recept lummel. Dat zou je nooit krijgen met een abonnement op De Doos, daar kan geen verse vis in, tenzij gevacumeerd, maar dat geeft niet hetzelfde resultaat.

  Brunoise is een uitkomst voor groenten die anders veel langer tijd nodig hebben om gaar te worden, zoals die courgettes. Die sneed ik ooit in dunne plakken, maar dan nog duurt het een half uur voor ze gaar zijn. Het moet op laag vuur.

  Ben benieuwd naar je soufflé.

  Een dagje/weekje/maandje/jaartje zonder sake lijkt me helemaal niet moeilijk, maar misschien denk jij er anders over.

 3. Ilona zegt :

  Ah gut, nou begrijp ik die kleine meid van ons, ze zegt steeds hupsakee!

  Het ziet er weer goed uit!!

 4. Apiedapie zegt :

  Breed grinnikicoontje voor de titel! 🙂

 5. Apiedapie zegt :

  Het geheel met een knipoog opschrijven is nooit weg, dat zie je namelijk bij andere kookblogs niet. Die zijn of tenenkrommend Libelle-achtig geschreven of veuls te serieus. Ook de kunst van het koken moet je kunnen relativeren. Vind ik dan weer. En dat gebeurt dus hier. Zoals ik denk ik al vaker heb laten blijken.

 6. Nanoné zegt :

  Grappige titel, deze ‘hup saké’, en gerelateerd aan een reeds lang door mij aangehangen etymologische theorie –van mij zelve en niet te bewijzen.

  Als volgt: hupsakee komt van hopsakee, als in ‘hop-saké’, en werd –volgens mijn theorie– gebruikt door de zeelui die, in de 17e, 18e en 19e eeuw, het Japanse handels-eilandje Dejima aandeden met medeneming van (ook) bier, dat in Japan toen onbekend was.

  Om nu die Japanezers duidelijk te maken waar dat goedje mee viel te vergelijken werd daartoe de term hopsakee gebezigd: saké met het bittere van hop.

  Steeds wanneer men bier in schonk verduidelijkte men de aard met het uitroepen van ‘hopsakee’, alvorens het in het keelgat te gieten. (Herhaling is de kracht van , wist men ook toen al…)
  Zo ontstond dan ook de betekenis: vooruit met de geit, niet treuzelen, ad fundum.

  Ik geef toe: het is een apocrief verhaal. Etymologen en linguïsten hebben echter geen betere theorie.
  Er is er één die beweert dat het een afkorting is van ‘hupsa Keetje’, maar wat ‘hupsa’ dan betekent (of wie die Keetje dan was) weet hij niet te vermelden, dus als theorie is ‘ie nog slapper dan de mijne…

  Overigens: Oebele is Hupsakee (maar Oebele is ook ‘Hupfalderiere’) waaruit dan ook niet kan worden afgeleid dat ‘hupsakee’ omgekeerd tevens ‘oebele’ is, en zelfs als dat wel zo zou zijn dan weten we nóg niks, want wat ‘oebele’ is, dat weet geen mens!

 7. Nanoné zegt :

  Terzijde: die groentenblokkies is een brunoise, met een tweepoot… Just saying.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: