Knoflook gebruiken

Ik vroeg aan mijn kook- en muziek maatje NaamNomName advies over hoe je knoflook kunt gebruiken in diverse recepten. Het aan NaamNomName vragen is veel leuker dan het opzoeken in saaie boeken en websites. Ik publiceer zijn antwoord hieronder.

ail

Wat de vraag over knoflook aangaat: snijden, hakken, persen of platslaan is inderdaad een enorm verschil.
Allereerst: Die groene kern hoeft er niet uit, althans als je de knof in een stoofbereiding gebruikt.
Om te fruiten weer wel, en dan snijd je de tenen in minieme blokjes, op de wijze waarop ook ui en sjalot wordt gesneden. (Horizontaal in plakjes –net niet tot het kontje–, vertikaal in reepjes, en dan haaks erop in blokjes, met een vlijmscherp mes.)
Persen geeft een scherpere smaak en is voor fuiten ongeschikt. Het kàn wel, maar dan gaat het stinken. Hooguit geschiks voor marinades en pesto-achtige mengsels die niet rauw worden gebruikt.
(Terzijde: om een slakom te aromatiseren snijd men haaks op de teen, en om olie te aromatiseren ook, maar dan in plakjes.)
Vermijd altijd die spierwitte knof uit China, want die stinkt, hoe dan ook. Uit Spanje en Frankrijk komt nog goeie (roze of grijze), meestal ‘biologisch’, en buiten het seizoen is Argentijnse de beste optie.
En oh ja: Plat slaan (of vijzelen) is eigenlijk alleen geschikt voor Oosterse bereidingswijzen, want daarbij gaat het om de samenhang, in een ‘boemboe’ of marinade: de etherische oliën komen direct vrij, maar dienen te worden geabsorbeerd door de –tegelijk gebruikte– pepers en uien, want anders gaat het stinken, net als bij persen.
Een teen héél laten geeft trouwens nóg weer een andere smaak. Kan bij bakken, stoven en smoren.
(Een hele bol, zonder pellen of wat, is fijn bij een ovenbereiding. Als je daarna de tenen uitknijpt bekom je een zacht-zoete pasta die nauwelijks meer als knoflook te herkennen is.)
Het groen geeft feitelijk aan dat de knof (te) lang bewaard is, maar kan geen kwaad, en is mild van smaak. De knoflook zelf is dan echter ook al veel van de potentie verloren.
Bij eigen kweek is het groen zelfs goed bruikbaar, maar dan vers, zoals bij bieslook.
Nogmaals: laat die witte troep uit China links liggen, want die stinkt, hoe dan ook.
NaamNomName
Advertenties

8 responses to “Knoflook gebruiken”

  1. Ilona says :

    Hartstikke belangrijke informatie.
    Hij weet ook echt alles!
    Hierdoor zal/zullen ik/wij dit blog nog vaker gaan lezen!
    Als leidraad voor de verfijndere keuken onmisbaar.

  2. Rob Alberts says :

    Losse teentjes in een bloempot laten opkomen.
    Het restant van het teentje weghalen en de groene spriet lekker versnipperen.
    Op een boterham met van alles maakt dit het geheel net even iets lekkerder.
    Maar ook gesnipperd in een heldere bouillon smaakt het goed.

    Knoflook altijd lekker!

    Smakelijke groet,

  3. Corja says :

    Heel bruikbare aanwijzingen! Heb laatst een hele ‘bos’ roze knoflook uit de Tarn gekocht, gewoon bij de Hollandse supermarkt (NEE, niet AH!). En Lekker!

  4. Apiedapie says :

    Kijk! Dit is dus een van de zeldzame blogs die ik ergens ga archiveren.

  5. pawi says :

    Mooie wetenswaardigheden over knoflook, lummel.
    Fijn dat je in contact bent met de culinaire weetal NNN.
    Zoals hij erover schrijft, dat doen weinigen hem na.
    Die zachtzoete creme ga ik eerdaags proberen.

    Ik hoop dat je me nu niet zal modereren. Eigenlijk wel een beetje mal dat je dat zojuist wel deed. Ik zie wel of dit bericht beklijft. Zo niet, even goede vrienden hoor. Groetjes aan je fans, waaronder de soms ineens verrassende apen. Die opduiken als ze winst ruiken.

  6. Apiedapie says :

    Lieve pawi, ik kom hier regelmatig in bewondering rondsurfen. Ben ook een grote fan van NNN zoals bekend mag zijn. Zo kun je achter alles wel wat vervelends vermoeden. Bij mij echt niet nodig. En blogbaas lummel heeft het al zeker niet nodig.

    • pawi says :

      Ja, prima blog dit! Lummel heeft gelijk: geen plek voor discussie die elders gevoerd wordt.

      NNN, wie mist hem niet? Ook in de kookrubriek van NRC wordt hij gemist.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Ik neem mijn lolbroek mee (57) | Hier is Apie - 2 februari 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: