Mosterd Bis

mosterd23

Dit artikel was een reactie op het artikel ‘mosterd’. NaamNomName reageerde met het volgende (u mag ook eerst het originele artikel lezen (lummel)

Een stuk vlugger gaat het als de mosterdzaden eerst een nacht (of minstens 8 uur) worden geweld in de azijn.
De azijn wordt opgenomen en de zaden worden zacht.
Pureren gaat zo vele malen vlugger: ± 5 minuten.
(In een keukenmachine trouwens ook… Kan. Mag!)

Daarnaast is het aan te bevelen de mosterd minstens een wéék te laten rijpen.
(De smaak wordt milder, het mengsel homogener.)
Het potje waarin dat gebeurt dient dan wel eerst even gesteriliseerd te worden, evenals het bijbehorende dekseltje.

Wat fabrieksmatige toevoegingen betreft: ook thuis mag er best nog het een en ander bij:
Een snufje kurkuma (geelwortel) geeft de mosterd een ‘frisse’ kleur, een puntje kaneel complementeert de smaak, evenals laos en gemberpoeder dat doen.
Een snufje zout beslist niet vergeten, evenmin als een klein beetje suiker; niet zozeer voor het zoetje, maar vanwege de ‘filmende’ eigenschap: het geeft de mosterd een prettiger mondgevoel.

Trouwens, wie fijne mosterd zelf wil maken kan daarvoor ook mosterdmeel gebruiken, van de biowinkel, markt of gewoon uit die gele blikkies: Colman’s Mustard Powder.

Het eindproduct lijkt meer op Engelse of Amerikaanse mosterd, uit zo’n spuitfles, en is lekker op rookworst, hamburgers en hottendogs:

4 volle eetlepels mosterdpoeder
2 theelepels bruine basterdsuiker
1 theelepeltje zout
1 flinke snuf kurkuma
1 mespunt zoet paprikapoeder
1 mespunt knoflookpoeder
25 dl augurkennat
25 dl witte wijn- of ciderazijn
evt. nog een beetje water

Mik eerst de droge ingrediënten in een magnetron-bestendige schaal en vermeng.
Voeg daaraan toe het vocht en roer goed om.
Zet een minuut in de magnetron en steek er daarna direct een staafmixer in, ook een minuut.
Laat afkoelen, dek af en bewaar koel.
(Lege spuitflesjes zie je tegenwoordig overal, vanwege die taartversier-rage.)

NaamNomName

Advertenties

3 responses to “Mosterd Bis”

  1. lummel says :

    Ik ga het morgen pursies zo ma

  2. lummel says :

    Ik ga het morgen pursies zo maken meneer. Welke ziekmuutje mag eronder komen te staan?

    • NaamNomName says :

      Euh… iets anticyclisch wellicht?
      ‘A la campagne’ van Bénabar vind ik een erg leuk liedje, dat zo goed als niks met m’n recept van doen heeft.
      (“Op ’t platteland is er altijd wat te doen” luidt de eerste regel van mijn Nederlanstalige versie, die een enorme hit gaat worden, let maar op…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: