Thaise vleessalade

zlaatje

In Frankrijk eet je bij de sinees sinees of thai. Geen Indonesisch dus. Wil je een goeie nasi eten in Frs, ga dan bij lummel langs of zoek een peperduur Indonesisch restaurant uit.

Thaï dus. een klassieker is de salade de boeuf Thaï. Ik ging naar de markt voor vlees. Daar staat namelijk een slager die heel goed vlees verkoopt. Hij kiest de koeden zelf uit. Je staat altijd lang in de rij want hij snijdt alles ter plekke. 5geheime tip: vraag hem of het vlees ‘tendre’ is. Hij geeft je dan een stukje dat je aan de stal rauw mag opeten. Heerlijk. Ik kocht twee filinke plakken rumstake. In Frankrijk wordt een koe anders in stukken gesneden dan in Nederland. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik wist wat ik hebben wilde. In +31 zou ik geloof ik twee biefstukkies van de haas hebben gekocht.

Je hebt een flinke tas nodig om alles bij de groenteboer te kopen: 3 sjalotjes, een bos witte uitjes, een stengel citroengras, een dikke plak gember, drie limoenen, een krop sla, en een paar stengels Cive. Het woordenboek zegt bieslook. Maar niet die dunne sprieten die hier ciboulette heten maar een dikke stengel. Ik weet niet hoe het in het Nederlands heet. Een bosje munt en koreander ook nog. Vergeet ook niet twee handen vol peultjes te kopen.

Nu naar de sinees op een bos rijstvermicelli te kopen en een flesje nuoc mam te kopen.

Snijdt alle ingeredienten fijn. Trek de krop sla aan stukken en leg het op een schaal. Nu alle groenten erop drapperen. rijstvermicelli zoals op het pak staat. De peultjes kokend water een beetje garen en daarna meteen in ijskoud water donderen. Dat fixeert de clorofiel.

De saus: Drie eetlepels nuoc mam en drie uitgeperste limoenen. Doe er drie theelepels chilipoeder bij, alsmede de gember en het citroengras.

Giet het over de sla en hutselen maar.

Nu de biefstuk in ongeveer 45 seconden van een bruin kleurtje voorzien en in dunne plakjes snijden. Netjes op de sla leggen. En serveren. En opeten. We dronken er een Chiroubles bij. Das heel lekker.

lummel

6 responses to “Thaise vleessalade”

 1. lummel says :

  Mocht je vegetarisch eten dan laat je het vlees weg. En doe je wat meer salade. En geef je het een andere naam. Thaise sla salade bijvoorbeeld.
  Morgen gaan we Bollyfood eten. een Dahl.

 2. Rob Alberts says :

  Inderdaad de kruiderijen van de Thai maken elke maaltijd lekker!

  De Aziatische keuken blijft lekker ….
  Smakelijke groet,

 3. Rebelse Huisvrouw says :

  Wat klinkt dit ook heerlijk!! Eet je nou echt elke dag ZO lekker?

 4. NaamNomName says :

  Ik zie de pheuateua en lees “Taaie vleessalade”.
  Maar volgens de slager is het ‘tendre’ en het ziet er uit als bavette; dat moet welhaast bavette wezen! (Kan dat kloppen, Lummel?)

  Leuk trouwens, dat klippie: “Zoals de oudjes vroeger zongen, zo piepen nu de jongen.”
  (Het is namelijk een kopie van ‘The Show’ (of La-di-da-di) van Doug E. Fresh –een der eerste en beste Human Beat Boxes ever, en een uitvinder van het genre–, uit 1983. Maar weet dat jong veel: toen bestond hij nog niet!)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: