Libanese of Marokaanse ?

Het gaat hier natuurlijk om taboulé, wat anders what else?

Het begint hier al aardig te zomeren, ik ben mijn melkflessen aan het bruinen, Mijn armen en mijn kop zijn alweer vuurrood geweest en ik eet weer taboulé. Marokaanse voor de familie, Libanese voor mijzelf en andere dapperen. Wat is het verschil? U gaat het uitvinden.

Marokaanse

marokaanse

3 kopjes fijne couscous, drie uitgeperste citroenen, twee eetlepels olijf olie. En natuurlijk uitjes, paprika, komkommer, munt er mag een gewelde rozijn door en tomatenvruchtvlees. van 4 tomaten Dus geen velletjes.

Snipper alles wat er te snipperen valt U bepaalt zelf de hoeveelheden. Doe de couscous in een grote slakom en giet het citroensap en de olie eroverheen. Roer het gesnipperte erdoor, beetje zout en een paar uur in de koelkast.

Libanese

libanese

Snij een bossie platte peterselie fijn en ook een bossie munt. Twee tomaten zonder vel erdoor snipperen, een uitje en een beetje van de marakaanse couscous. Opdienen en een flinke plas zitroenzap erover. Heerlijk.

lummel

Advertenties

7 responses to “Libanese of Marokaanse ?”

  1. lummel says :

    Lekker fris en vegetarisch. Ik ben benieuwd of ik veel nieuw volk aantrek met de titel ofdat de pliessie op bezoek komt.

  2. Rob Alberts says :

    Je verwent mij.
    Twee dierloze recepten in een keer.

    Morgen laat ik de kip gewoon vliegen.
    Want dan kan ik daarna nog een lekker een groene omelette maken ……

    Smakelijke groet,

  3. lummel says :

    het is me trouwens weer gelukt om mijn eigen vingers op het bord gefotografeerd te krijgen

  4. NaamNomName says :

    Mooie frisse hapjes allebei: zomer op het bord!

    Zelf ben ik niet zo van de couscous, eigenlijk helemaal niet zo dol op de –wat grove– Marokkaanse keuken, maar de Turken kennen iets vergelijkbaars, genaamd kısır, waarin bulgur wordt gebruikt: een soort tarwe-gries.

    Er wordt iets meer smaak aan gegeven, o.a. met behulp van tomaten- en paprikapuree, die in de tarwekorrels trekt en dan bovendien een mooie kleur oplevert.

    De basis-ingrediënten zijn verder vergelijkbaar:

    • 1 kop bulgur (evt. te vervangen door… couscous!)
    • 1 eetlepel tomatenpuree
    • 1 eetlepel paprikapuree (Tatli biber salçasi. Let op! Er direct naast in de winkel staat ook Aci biber salçasi: da’s sambal! Tatli=zoet, Aci=heet)
    • Enkele puntpepertjes (van die bleekgroene Turkse), eventueel uit het zuur (biber turşusu)
    • 2 bosuitjes
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 1 handvol platte peterselie
    • 1 handje dille
    • 1 scheutje nar ekşisi (granaatappelzuursap) of het sap van een halve citroen
    • zout, peper
    • naar believen nog sumac (gedroogde wrange bessen), pul biber (chilivlokken) en gehakte munt

    – Overgiet –in een schaal– de bulgur met een gelijke hoeveelheid heet water, dek af en laat wellen.
    – Bak in wat olie de gesnipperde ui glazig, voeg daarbij de tomatenpuree en de paprikapuree, flink zout en peper, en op ’t laatst nog wat water
    – Meng deze rooie prut grondig met de bulgur, dek af, laat afkoelen.
    – Mik alle andere ingrediënten erdoor, breng eventueel op smaak met nog wat zout en citroensap, zet weg en laat even afkoelen en intrekken.

    Dit gerecht kan een paar dagen koel worden bewaard, en wordt dan nog lekkerder zelfs.
    Erbij smaakt op houtskool geroosterd vlees erg goed, maar het is ook een prima lunch als zodanig, eventueel met een vers stukkie brood en een glaasje ayran. (Een ‘shake’ van yoghurt en water met een snufje zout: lekkerder dan karnemelk!)

  5. pawi says :

    Ik slaap vannacht onder de Argan bomen, de noten zijn nu nog felgroen. De olie heb ik al van een pittig dametje gekocht, vrijwel geheel gesluierd, maar evenzogoed goed in zaken doen.

    Morgen eet ik tajin met tonijn. Of kefta, of gamba’s van een houtskool vuurtje. Of couscous. Ben nog op zoek naar ingemaakte citroenen.

    Niks mis met de Marokkaanse keuken. Muziek? Jimi Hendrix. Of een lekker Afrikaanse drum sessie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: