Zuurkool in de zomer

worstebrood

Met de tropische hitte, de onweersbuien, zuurkool? Ik zeg: juist nu! Tijd voor zuurkool. Mijn recept voor hoe je zuurkool maakt, staat al op lummels blog of misschien nog op drasties

Heerlijk fris, hartig, zuurtje, zoutje, bijtje, zoetje, al die lekkerbekkentermen zijn hier van toepassing. Probeer het zelf maar.

Een vegetarische variant zou ik zo 1 2 3 niet kunnen verzinnen.

In Berlijn doen ze het met Bratwurst, In New York met Frankfurters, in Parijs doen ze het niet, in Huize pawi doen ze het met rookworst maar in dit bijzondere geval met aan schijven gesneden gisteren gebraden goed gekruide gehaktballen.

Ingrediënten:

Witte broodjes, pita’s, afbakbrood.

Mosterd.

Zuurkool uit een pakje of uit het vat van pawi

Tijm Jeneverbessen Laurierbladeren. Die bessen kneuzen kan, maar dat kan later ook tussen je kiezen, een heerlijke verrassing, laat je die niet ontgaan.

In schijven gesneden gehaktballen die nog over waren. Of gewelde rookworst. Of versgebraden saucijzen. Nooit worstjes uit blik!

Werkwijze

Leg de broodjes doorgesneden open, bestrijk ze ruim met mosterd.

Verwarm de zuurkool met de genoemde kruiden langzaam tot alle smaken een beetje in elkaar grijpen.

Verhit de gehaktballen van gisteren in de magnetron, of bak de saucijzen in twintig minuten gaar in een pannetje met boter, of wel de rookworst in twintig minuten in water dat tegen de kook aan is.

Leg de met mosterd ingesmeerde broodjes open.

Haal de laurierblaadjes uit de zuurkool en leg de gekruide kool op de broodjes.

Doe daarna het vlees er bovenop.

Een sprietsje honing maakt het verrassend, gewelde rozijnen ook, zoete paprikapoeder zou van tante Pien niet mogen ontbreken.

Hoe te serveren

Serveer met een zonnige glimlach: zuurkoor in de zomer? Jawel hoor!

Laat het broodje aan tafel dichtklappen maar zorg ervoor dat er nog wat gereedschap op tafel ligt om de restjes op te rapen.

Witte Tessuto erbij kan, tenzij deze “wijn van het jaar” is uitverkocht.

De Chardonnay van Castello di Duino is een prachtig alternatief.

Muziek: iets kabbelends, een regenbui die loodrecht naar beneden suist , wordt nog over nagedacht.

pawi

Advertenties

11 responses to “Zuurkool in de zomer”

  1. pawi says :

    Wat snel, lummel! Gisteren aangeboden en nu al verschenen.
    Het Canto Obstinate past wel bij de loodrecht stromende regen die ik gisteren verwachtte maar die niet kwam…

  2. pawi says :

    Canto Ostinato dus, die autocorrectie, daar krijg je af en toe een sik van!

  3. lummel says :

    ik heb de voutjes gecorrigeerd pawi. Weet je zeker dat het niet ‘suurkool in de somer’ mot wese?

    • pawi says :

      Als je de son in de see kunt sien sakken, dan wel! Dank voor de correcties.
      Nou maar hopen dat iemand valt over dat ze in Parijs geen broodjes zuurkool maken….

  4. Ilona says :

    Heerlijk! Doen we!
    Ja, ik zag in New Orleans de zuurkool op de hotdogs gaan.
    Lang niet gek.
    Zelf voeg ik het toe aan m’n goulash.

  5. Rebelse Huisvrouw says :

    Ik ben niet zo dol op zuurkool Lummel – deze laat ik even aan me voorbijgaan. Canto Ostinato doet het idd goed op zo’n regenachtige zondag, prachtig!

  6. Bertie says :

    Oooo, het water loopt me in de mond. Zuurkool is zoveel meer dan spek en worst.

  7. pawi says :

    Alweer vergeten, wat een heerlijkheden allemaal. Zeezuurkool. Ook goed te maken op reis, als je maar een of twee pitjes hebt. Deze gaat in de herhaling.
    Dankjewel Lummel, voor het opdiepen van dit recept uit je archief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: