Geconfijte knoflook

mag nietknofsjem

19 Reacties op “Geconfijte knoflook”

  1. lummel zegt :

    de eerlijkheid gebiedt me om te vermelden dat dit een recept van mijn vrouw is. Ik heb alleen de foto gemaakt.

  2. lummel zegt :

    de gadogadosaus komt morgen. Ook ga ik aan Corja vragen of ik haar rodelinzen recept mag combineren met het recept van NaNoNé en het onder hun beider naam te mogen plaatsen.

  3. lummel zegt :

    het loopt storm op het minst gelezen kookblog. Er staan dus nog twee recepten voor gado-gado saus in de wacht (1 van nanané en 1 van Ilona. Ook nog 2 rode linzenzoepen van Corja en NaNoNé. Morgen vrienden en vriendinnen.

  4. pawi zegt :

    Lekker! En makkelijk te maken voor de thuiskok. Dank aan mevrouw lummel!

  5. NaNoNé zegt :

    PAS OP!

    Het wordt allerwegen AFGERADEN om zelf knoflook in te maken in olie!

    De kans op het onstaan van botulisme is namelijk zeer groot, en daar kan een mens aan sterven.

    Ieder jaar weer sterven er mensen aan: het is véél gevaarlijker dan bijvoorbeeld salmonella-vergiftiging, waar iedereen zich wèl van bewust is.

    Echt hoor: beter NIET maken, en zeker geen twee maanden bewaren!
    Botulisme is zéér virulent –vermeerdert zich snel– en de condities bij rauwe knoflook en olie zijn nagenoeg ideaal voor de ontwikkeling.

    Dit is een serieuze waarschuwing, geen homeopathie of bangmakerij.

    Zoek maar op, waar dan ook!

    (Dit zeg ik niet om in uw soep te urineren; surrie hoor, maar het is echt belangrijk.)

  6. lummel zegt :

    Bedankt NaNoNé je hebt mijn leven gered! En misschien dat van anderen, oef

  7. lummel zegt :

    Voor nog meer duidelijkheid, ik eet vaak geconfijte knoflook, dat is heerlijk. Ik vond een recept en heb het gemaakt. En gefotografeerd. Maar nog niet gegeten.

    • NaNoNé zegt :

      Ik begrijp dat het wat lullig over komt. Zo was het niet bedoeld.
      (Ook wil ik niet ‘bijdehand’ zijn. Maar soms moet ook onwelgevallige kennis gedeeld worden.)

      Gekochte gekonfijte knoflook mag en kan trouwens wel; die wordt eerst ‘verzuurd’ en daarna behandeld volgens de UHT-methode, een soort sterilisatie, Ultra Heat Treatment; enkele seconden verhitting op 120 – 150 ºC.

      Als troostprijs kan ik dusdanig verkregen knoflook op olie uit de winkel aanbevelen: die is wèl veilig…

      • Anoniem zegt :

        Nee prima reactie. Gelulkkig is dit het minst gelezen kookblog, veel minder doden dan wanneer ik dit op de nrc geplaatst had. Het had Van Puffelen kunnen treffen

      • lummel zegt :

        Née, NaNoNé ik ben juist heel blij dat je me gewaarschuwd heb! Gelukkig riskeerde ik weinig dooien op het minstgelezen kookblog. Had ik het op de nrc gezet waren er veel meer slachtoffers. Heb Van Puffelen ff mazzel!

  8. pawi zegt :

    http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Botulisme

    Godsammekrake. Het risico is klein, maar als het gebeurt is het rampzalig.
    Dank aan NNN voor de waarschuwing.

    • pawi zegt :

      Terzijde: in de afgelopen 35 jaar dat ik werkte op de Intensive Care of sprak met collegae die dat ook deden, in alle ziekenhuizen met een IC in Rotterdam en wijde omgeving….is er noooooit een geval van botulisme vastgesteld veroorzaakt door ingemaakte knoflook.

      maar ja, je zal maar de eerste zijn….

  9. pawi zegt :

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25836400

    Doe er je voordeel mee, Lieve groet voor mevrouw Lummel. Storm in een glas water en ik ga lekker knoflook confijten zoals zij dat doet.

Geef een reactie op lummel Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.