Paddestoelen! Paddenstoelen?

(Hierna te noemen p-stoelen) De meteorologische herfst is begonnen, ze schieten uit de grond, die zwammetjes

1 paddstoelen

Recept voor Saffraanrisotto au cèpes et bolets.

Risotto met eekhoorntjesbrood dus. En boleten. En saffraan.

Ingrediënten:

Arborio rijst had u al, eekhoorntjesbrood ook toch? Nee? Geen probleem, ze zijn al voorverpakt te koop in een pakje samen met de rijst.

Een niet al te zuinige scheut olijfolie, een gesnipperde ui, een Franse theelepel saffraanpoeder (dat is bij ons in NL een halve eetlepel), gedroogde p-stoelen, een paar uur geweekt in heet water, een zootje versgeplukte p-stoelen, een pakje Italiaanse rijst met eekhoorntjesbrood, witte wijn (Tessuto! Nog steeds!) en p-stoelenfond of bouillon van een blokje. En geduld. Slow cooking,. Tranquille. Patience.

Neem de aanbevolen tijd op het pakje voor lief en maak er het dubbele van. Zegt het pakje 16 minuten? Doe lekker het dubbele

2 paddestoelen

En nu?

Laat in een ruime pan met wat hoge randen (hapjespan) olie opwarmen.

Verwarm de bouillon in een ander pannetje tot heet.

Laat de ui langzaam garen in de olie,

Dan de rijst erbij, alle korrels mogen glanzen van een huidje olie. En glazig worden.

Nu saffraanpoeder erbij. Goed roeren. De pan is inmiddels best wel heet.

Voeg de uitgeknepen geweekte p-stoelen toe. Het klinkt een beetje wreed, maar ze kunnen er tegen. Zelfs vegetariërs krijgen hier geen spijt van.

Een glas witte wijn zal sissen in de pan. Roeren. Langzaam, maar gestaag. Zet de fles maar weer even terug in de koeling, je bent vanaf nu zeker een uur met handen en voeten gebonden aan het fornuis., en tover die fles later weer tevoorschijn. Of als je dat liever doet, houd hem onder handbereik.

De hete bouillon of p-stoelenfond mag er nu lepelsgewijs bij. Soeplepels, Louches, niet al te zuinig, dat is nou ook weer niet nodig.

Elke keer als de rijst alles lijkt te hebben opgenomen: weer een lepel.

Voor 250 gr rijst (genoeg voor 8 personen!) is er 600 ml. bouillon nodig.

Het duurt een beetje lang, maar je blijft lekker roeren en neemt af en toe een slokje. Water. En je luistert nog eens naar dat muziekje.

Na een uur is het klaar, gaar, geurend. Vuur uit, schort af.

3 paddestoelen

Deze risotto maakte ik een dag van tevoren.

En serveerde ik opgewarmd in een 130 gr C oven, naast een mooi stapeltje van veldsla, linzen en bovenop op de huid gebakken zalm.

Het mooiste compliment was dat een van de gasten, een echte driesterrenkok, voor een tweede keer opschepte..

pawi

22 responses to “Paddestoelen! Paddenstoelen?”

 1. lummel says :

  Ik zit vanavond in het Franse plaatsje Vadrouille en vond een beetje tijd om dit artikel te plaatsen.
  Nu moet ik bekennen, en zal dat nooit hardop in het Frans in Frankrijk zeggen: Ik mot geen paddestoelen! Krijg ik ze perongelukkig dan hebben mijn disgenoten mazzel, ze kunnen de mijne krijgen.

 2. Rob Alberts says :

  Tja, als niet diereter is dit natuurlijk een uitstekend recept.
  Jammer genoeg heb ik net voor het weekend en de komende week boodschappen gedaan. is het erg dat ik volgende week met deze creatie aan de slag ga?

  Smakelijke groet,

 3. pawi says :

  Hartelijk bedankt voor het plaatsen lummel. Ondanks je weerzin tegen paddestoelen.
  Ik ga nog op zoek naar een passend muziekje. Zodra ik terug ben van mijn wandelingetje in Zwier.

 4. Bertie says :

  Het lijkt me een vurrukkullukke risotto, gebruik ik voor de eerstvolgende visite. Merci beaucoup!
  😉

 5. NaNoNé says :

  Volgens ‘Het Witte Boekje’ is en blijft het paddestoel –en terecht–, echter in Rotterdam was –en is– het pangerstoel, en dan heb je dat probleem dus niet.
  (Overigens auwtoos –luxewages– hebben hier een rem- en gaspendaal, en op het dak een atenner –plus soms een inperiol. Aanhankelijk van de indensitijd die je wil uitstralen. Meestal gerse gassies met kappies en bleddie hoera. Of turreke…)

  Terzijde: persoonlijk ik ben juist dol op zwammen, –ik herinner me nog mijn eerste biefstukzwam, uit de Mildenburg in Oostvoorne: gebakken in boter, met peper en zout, een droom waar geen biefstuk aan kan tippen, en onderlaast had ik nog Judasoren, aan de Kralingse Plas geplukt– maar ik geef dan weer ‘geen drol’ om risotto. “Kleffe Italiaanse nichtenhap.” Het kan verkeren! 🙂

  • NaNoNé says :

   PS

   Niet iedereen zal het met me eens zijn:
   http://www.youtube.com/watch?v=p6CDYxMQ_dM

  • pawi says :

   Toch deze risotto eens uitproberen, NNN. Hier hoef je aan het eind geen kilootje boter en een vuistvol parmezaan toe te voegen, dus het wordt niet klef. Wel een nichtenhap, maar wie kan daar nou wat op tegen hebben?

   Trouwens: die pennàntie nog gezien gisteravond?

  • pawi says :

   In Marokko zie je ze nog af en toe, die imperiols bovenop een bussie.
   Prachtige scene, die ik nu nog niet durfde te fotograferen, was een lading die gelost werd vanaf zo’n bus met imperiol De lading was net zo hoog als het busje zelf, en werd over de weg toegeworpen aan de familie die daar woonde. In een nog onontgonnen gebied. Kaal, woestijnachtig landschap. Maar wel bewoond.

   Mooi hoe de mensen blij waren met al die zakken en koffers, die hen toegeworpen werden door hun familieleden. Iedereen deed zijn best om alles snel af te laden. Niemand had last van de lange gewaden of de hoofddoeken, die waren juist handig tegen stof en vliegen.

   Vriendelijk lieten ze ons door, onder een boogje van spullen die makkelijk over ons heen konden worden gegooid. Salem aleikum!

 6. pawi says :

  Hierbij wat verlaat mijn muziekje. Ik was in Zwier een beetje aan de boemel.
  Het heeft niks te maken met paddo’s. Wel met swing.

 7. TimmerArk says :

  Ziet er lekker uit. Maar is safraan poeder even duur als gewoon safraan? Want dan moet ik een jaar sparen, een halve eetlepel!

  • pawi says :

   Die steeltjes uit de crocusbloem, die per drie in een buisje worden verkocht, zijn inderdaad veel te duur. Het poeder, waarschijnlijk bij de Turk te koop in een zakje, zal geen echte saffraan zijn, maar dat geeft voor dit recept niet. Het smaakt aardig en kleurt goed.

   • NaNoNé says :

    Ah, oh, da’s saffloer, ook wel valse- of bastaardsaffraan genoemd. In India wordt ’t veel gebruikt in curries, bij de Turk wordt het verkocht om onder andere gele pilav mee te maken.

    In Italië wordt voor gele risotto (“alla Milanese”) daarentegen èchte saffraan gebruikt. Vanwege de kleur, maar vooral vanwege de smaak!

    En wat is duur?* Italianen nemen vaker het beste van het beste en bouwen daar dan een supersimpel gerechtje van. Één van de redenen dat veel mensen zo weglopen met die keuken.

    *) Bij saffraan punt nl heb je voor 5 euro een halve gram en voor 9 euro een hele: een halve gram is ruim voldoende voor een pond (droge) rijst, dus met 250 gram voor 8 personen eet men voor zo’n drie dubbeltjes saffraan per persoon.

    Er zijn ook lekkere dolces met saffraan trouwens; puddingen, koekjes en taartjes, zoals Soffioni Abruzzesi –zie aldaar–, met ricotta… hmmmm! 😉

    Doe eens gek, smijt eens een tientje naar een dotje exquise, door kindervingertjes vermoorde plantengeslachtsdeeltjes, en zit voor een betrekkelijke grijpstuiver op de eerste rang.

  • lummel says :

   Je kan ook kurkuma en pilipileper mengen. Geeft de zelfde kleur en geeft ook smaak. Niet dezelfde, maar wel smaak. Welkom op het blog, heer Timmer

 8. TimmerArk says :

  Mijn vraag was dus voor pawi, lummel. Je hebt een mooi blog, ik ga er zeker op rond struinen, maar nu patat halen…

 9. lummel says :

  Morgen het recept voor bibimbap. Alleen al voor de naam.

  • pawi says :

   bibimbap bibimbap bideriebiderie bibimbap.

   Hopelijk zit er een muzikaal talent onder je lezers, lummel. Dit kan mooier worden dan het Koningslied.

 10. sannie73 says :

  Nee, nee, nee, nee, NEE! Een uur is echt veeeeeeeeeeel te lang voor een risotto! En een dag van tevoren maken is ook een no go. Een goede risotto is als een avocado. Niet goed, niet goed, niet goed, goed, te lang gewacht… En direct serveren. Een dag oude risotto is alleen nog goed om arrancini van te maken. En nee, niet dubbel de tijd van de verpakking nemen. Wel veel proeven en dan weet je wanneer hij goed is.

  • pawi says :

   Nog een tip voor Sannie73: . Veel proeven leidt tot het advies de risotto twee keer zo lang vocht te laten opnemen. De oven doet de volgende dag de rest. Nog beter, gewoon nog beter dan het was. Iets vollere rijst. Fijn voor de fijnproever.

   Net als deze risotto zou je het avocado voorgerecht ook een dag van tevoren kunnen maken, Lekker prakken, wat citroensap, zout, peper en een heel fijngesneden sjalot erbij, goed afdekken, dus alle lucht er zoveel mogelijk uit, met huishoudfolie, in de koelkast, en dan moet je morgen eens kijken! En proeven. Alsof het net gemaakt is. Toevoegingen kunnen daarna, fijngesneden rauwe of gerookte ham (gerookt stellen zwangeren meer op prijs), crème fraiche, garnalen, wat je maar wil.

   Ja, jajajaja, Ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: