Gerookte knoflook

gerookte knof

Vandaag heb ik op de markt een streng gerookte knoflook gekocht. In het noorden van Frankrijk wordt vlak na de oogst in het voorjaar een deel van de (roze) knoflook tot streng verwerkt en koud gerookt. Niet te heet zodat het geen gekookte knof wordt.

De gerookte knoflook kunt u ongeveer een jaar bewaren. Hang de streng op in de keuken (dat staat best leuk). er hangt dan een heerlijke rooksmaak in de lucht.

U gebruikt deze knoflook zoals u noormaal uw knoflook gebruikt.

Een tip voor vegetariers: als u de schil om de knof laat zitten behoudt u de lekkere rooksmaak in het gerecht.

lummel

Renaud, een van mijn lievelings artiesten in Frankrijk komt binnenkort weer met een nieuwe plaat.

 

Advertenties

7 responses to “Gerookte knoflook”

  1. lummel says :

    Het ruikt heerlijk in de keuken. Straks ga ik er mee koken

  2. Rob Alberts says :

    Streng of mild gerookt? Ik ben deze knoflook nog nooit tegen gekomen.

    Smakelijke groet,

  3. Bertie says :

    Kun je dat zelf ook doen, knoflook roken?

    • lummel says :

      Ik denk het niet Bertie. De strengen worden met zijn honderden opgehangen en daarna heel lang gerookt. Of bedoelde je in een cigaretje?

      • Bertie says :

        Nee, haha, ik rook niet.
        Ik dacht aan een vuurtje of kachel, kleinschalig uiteraard, waarboven je de strengen zou kunnen hangen.
        Of aan een rookoven die ook voor vis gebruikt wordt.

  4. Corja says :

    Gisteren Renaud gebeld. Nee, niet de zanger; de wasmachinereparateur! 🙂 Jouw Renaud klinkt beter!

  5. NaamNomName says :

    Goeie tip van die schil meekoken! In de tenen zelf vind je de rooksmaak eigenlijk niet meer terug.

    Een paar jaar geleden was er veel om te doen, en ook bij horeca-groothandel Sligro hadden ze het toen.
    Laat ik het zo zeggen: ze zijn leuk om weg te geven: decoratief, rustiek, artisanaal, authentiek, lokaal, hernieuwbaar, traditioneel, le bon goût, op uw gezondheid, eilandkeuken, ‘vrienden’ &c, &c.

    Maar die gerookte knoflook háált het niet bij verse, en voegt verder dus niks toe, behalve dan wanneer je de schillen meekookt, nogmaals: een gouden tip!
    (Denk aan zelfgestookte bruine condiment-sauzen, –niet des sauces brunes!– of prut voor op pasta. Brown Sauce is immers heel wat anders dan wat wordt genoemd Les Sauces Brunes, voor de goede orde en duidelijkheid in dit specifieke geval.)

    Overigens, wat is die Renaud een gerookte knoflook, inderdaad! *evil grin*
    (Vgl: Serge Gainsbourg: gerookte spliff, Johnny Halliday: gerookte paling, Gérard Dépardieu gerookt spek, Alain Delon: gerookte kipfilet, nee: gebraden haan.)

    Papa fume le pipe (mais ques-que fait maman?!)*

    * Zeer vrij naar ‘Zeer vrij naar het Chinees’ van C. Budding’ alsook naar dat van Riekus Waskowsky

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: