Blinde slavinken

IMG_2025

ik heb nooit het verschil tussen blinde vinken en slavinken kunnen onthouden. In Frankrijk hebben we ‘paupillettes de veau’. Dat is een balletje kalfsgehakt met een plakje kalfsvlees omgewikkeld en daaromheen weer een plakje spek. Het geheel in toom gehouden met een draadje.

Dat moet lekker lang zudderen. Koop net zoveel paupillettes als er mensen aan tafel gaan zitten. Of twee per persoon als u van zmikkelen en zmullen houdt.

Eerst de vinken (ik zeg nu maar vinken want de taalwijsneus maakt er steeds papilletjes van) aan alle kanten in een plas olijfolie aanbraden, mooi bruin kleurtje is nodig. Als dat klaar is snippert u er twee grote uien op. En een paar teentjes knoflook en een paar worteltjes. De hoeveelheden doen er niet toe, het gaat minstens twee uur zudderen. Nu een flinke bel witte wijn in de pan om het aangebakken kalfsvlees te vermengen. Het sist dat het een lust heeft. Giet nu een glas water erbij,een flink groot bouquet garni, en een lekker boeljonblokje. ook een blikje dubbelgeconcentreerde tomatenpuree erdoor roeren. Peper en zout en pruttelen maar.

hallef finkie

Als het heel lang geprutteld heeft (wel oppassen en er af en toe een beetje water bijdoen) schept u het op een bord en eet het op. Drink er een lekkere rode wijn bij. U kunt er ook piepers bij koken om te prakken. Nog lekkerder is om het teveel aan zauz met een bruine botorham te soppen.

zoppen

Prakken en soppen? Ja ik doe beide en schaam me daar niet voor.

lummel

 

Iggy pop die ik gisteravond nog gezien heb op Rock en Seine

12 Reacties op “Blinde slavinken”

 1. lummel zegt :

  ik ben terug van weggeweest. Ik publiceer heel regelmatig pheateaus op Instagram: delummel

 2. lummel zegt :

  Oja een theelepeltje fond de veau ging er ook nog door…

 3. Bertie zegt :

  Blinde kalfsvinken. Heb ik nooit gegeten maar het zal vast en zeker lekker zijn. ik heb het touw al klaargelegd. (Niet om een kalf te vangen☻)

  Lang sudderen is waarschijnlijk nodig om ondertussen naar iele Iggy luisteren? Hij ziet er nog steeds niet uit alsof hij veel vlees eet. : D

 4. Corja zegt :

  Fijn dat je er weer bent!

 5. Apie zegt :

  Die Iggy Pop komt daar elk jaar, je crois? De slavinken ga ik zeker proberen, dan kan ik dat ook weer afvinken. Bij deze de heuglijke mededeling dat je zojuist genomineerd bent voor het meest interessante kook- en foodblog van de hele wereld, iets wat je natuurlijk nooit gaat winnen, maar dat geeft niet. Ik heb mijn plicht gedaan. Nieuw! Nomineer nu ook jezelf!

  https://disqus.com/home/channel/discussdisqus/discussion/channel-discussdisqus/poll_what_are_your_favorite_food_blogswebsites/?utm_source=motd_home&utm_medium=web

  • lummel zegt :

   Bedankt apie, ik was even weg. Ik ben best blij met mijn blog en mijn lezers (m/v). Ik hoef niets te winnen. Hun ie die hier zijn hier en hunnie die hier niet zijn, zijn hier niet. Shanktie.

 6. NaamNomName zegt :

  Spuit 11 wijsneust allereerst een correctie: het is ‘paupiette’ (po’pjet) zonder al die ellen.
  Verwarring is waarschijnlijk ingegeven door de ‘papillotte’ (pa’pjot), een van oorsprong kappers-term die, in de keuken gebezigd, duidt op bereiding van een gerecht in een dichtgevouwen papieren envelopje (in de oven, waardoor alles gaar stoomt in eigen en toegevoegd vocht. Beroemd is kip met salie en witte wijn ‘en papillotte’, of een forelletje met verse kruiden in zijn buik en plakken citroen op zijn huid. Bij ontstentenis van oven ook toe te passen op de motor van uw auto of tezamen met de afwas in uw daartoe bestemde machine, zo u zulks bezit, vanzelfsprekend. Gebruikt men i.p.v. papier aluminiumfolie dan kan de papillotte ook op het kampvuur of in de vuurkorf cq haard of –godverhoede– barbecue.

  Dat rechtgezet hebbende de volgende –in mijn ogen aardige– observatie met betrekking tot deze vleesbereiding alsmede de naam ‘blinde vink’:
  In het Franstalige België heet zo’n ding een “oiseau sans tête”, een vogel zonder kop. (Met lokale variaties “vogel zonder staart”, “mus zonder kop” en “loze vink”. In de Provence noemen ze ’t “alouette sant tête”: leeuwerik zonder kop.)

  Terzijde: een blinde vink heeft een jasje van uitgeklopt vlees, een slavink heeft een jasje van dun gesneden ontbijtspek. (Ezelsbruggetje: Slavink, Slasaus. Troep dus!)

  Slavinken zijn ècht arremoe; een goedkope imitatie van een surrogaatprodukt. (Dubbel nep, kortom.)
  Want blinde vinken zijn van zichzelf al een vervanging: van gefarceerde zangvogeltjes.
  Vandaar dat ‘vink’,’mus’ en ‘leeuwerik’, en ook dat ‘blind’, of ‘zonder kop’: wild en gevogelte werd en wordt doorgaans met de kop er nog aan geserveerd, juist om gerommel te voorkomen.

  Maar je kunt een blinde vink inderdaad precies zo bereiden als je dat met een vogeltje zou doen (en zelfs een slavink wordt zo eetbaar: ook vogels krijgen soms een jasje van spek.)

  Een Franse vriendin die lang in Rotterdam woonde tóverde met blinde vinken: tot en met “à l’orange”, “bourguignonne” en “stroganof” aan toe: fenomenaal! 🙂

  Wie inspiratie zoekt: Gehakt verpakt in een lapje vlees is elders in de wereld ook wel bekend, alleen noemen ze het dan geen vogel. (Maar bijvoorbeeld involtini of braciole. Zie aldaar.)

  Zelf maken is trouwens vaak kostbaarder dan ze bij de slager kopen (’t is voor hem immers restverwerking.)

  Wel heb ik een aanrader voor hen die ontheemde Angelsaksische gasten aan hun kerstdis treffen: maak zelf uw vinken, van kalkoenfilet met ‘turkey stuffing’.
  (Neem voor die stuffing het geijkte recept, van Jamie of Delia: de klassieke versie, niet gers gaan doen nou!)

  Uw gasten zullen gek worden! Waanzinnig van vreugde zullen ze u snikkend om de hals vallen.
  Mijn toenmalige zwager –een Brit– verwoorde het eens zo: “No turkey and yet the best turkey ever! Even better than me nan’s!”
  (Wat hij bedoelde was dat hij inmiddels wel wist dat Europeanen niet zo stom zijn om uit traditie een veel te grote vogel te kort in een veel te kleine oven te zetten en hem desondanks te laten verbranden terwijl het vlees om de botten nog roze en glibberig is, maar dat wat hij proefde zelfs lekkerder was dan zijn ijkpunt, de (herinnering aan) de kerstkalkoen zoals zijn oma die maakte.
  Ook Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse gasten die ik ’t voorzette barstten bij de eerste hap in tranen uit en begonnen gelijk over “vroeger” te kwijlen…

  Waarom ze in die landen zelf nou nog nooit eens zoiets bedacht hebben (of al is het maar een rollade -roulade- van kalkoenvlees en traditionele vulling. Toch maar eens met Sainsbury’s bellen misschien.)

  Oorspronkelijk was het trouwens kerstgans, maar die werd te duur, of althans, de kalkoen werd †

 7. NaamNomName zegt :

  Daar ging wat mis… Lang verhaal voor eeuwig verloren. So it goes.
  1 ding: ’t is “paupiettes” (po’pjets), en iets anders zijn papillottes (pa’pjots).
  Later meer,
  Adieu!

 8. NaamNomName zegt :

  Wat ik dus wilde zeggen en al eerder schreef, maar nu in andere woorden herhaal omdat er iets misging nadat ik het de vorige keer had ingeklopt:

  Ten eerste is het verschil tussen ‘blinde vinken’ en ‘slavinken’ eenvoudig te onderscheiden en te onthouden met een ezelsbruggetje op ‘sla’:
  Bij SLavinken (die met die spekSLiertjes) hoort SLasaus.

  Oftewel: ’t is rommel.

  Een slavink is een namaakversie van een surrogaat, een imitatie van iets neps.

  Een ‘blinde vink’ is een surrogaat voor een gevuld en gebraden zangvogeltje, en een slavink is een imitatie van een blinde vink.

  In Franssprekend België heet een blinde vink “oiseau sans tête” (of ‘mus zonder kop’), in de Provençe kennen ze het als “leeuwerik zonder kop”.

  De bereidingswijze en kruiderij &c zijn gelijk aan die van zangvogeltjes.
  Het is dus ook niet zozeer gehakt met een jasje, als wel een vleeshuls met een farcie.

  (Anderen zeggen wel dat een paupiette een éénpersoons ‘roulade’ is en culi-technisch klopt dat in zekere zin, maar een oiseau sans tête is beslist geen eenpersoons roulade, maar een plaatsvervangend eiwit in een vogelrecept!)

  Ik ken weliswaar een Française die zelfs slavinken van de Aldi tot godenspijs weet om te toveren, maar het is iets dat je eigenlijk niet moet kopen…

  Wat wel erg lekker is en ik zelf al zo’n twee decennia doe met de Kerst –immer ttot enorm succes bij gasten van Anglo-Amerikaanse herkomst– is de ‘headless turkey: klassieke stuffing, omwikkeld met kalkoenfilet, aangebakken in de pan en gegaard in de oven.
  Binnen een uurtje gepiept, en zonder uitzondering “the best christmas turkey ever” voor hen die zulks jaarlijks gewend zijn te eten.

  (Nu hoef ik de culinair onderlegde lezertjes van Lummel niet uit te leggen dat het volgens de wetten der fysica en chemie gewoonweg onmogelijk is om een gevulde kalkoen (in totaal minstens 8 kilo, gemiddeld zo’n 12 tot 15 want ieder jaar zijn ze weer zo stom om op het oog en niet op gewicht te kopen) zowel gaar als sappig te krijgen in een oventje van 2000 watt. 50 minuten per pond is dan ineens meer dan 24 uur braden –komen ze tijdens de kerstnacht achter– en meer dan ‘slow cooking’ is dat ‘slow mummification’, of ‘dessiccation’ om in voedseltermen te blijven. (Ook zo’n plaag: dat gevriesdroogde fruit ineens! Weg! Bah!))

  Wat ik zeg: bouw rond een traditionele farcie (“stuffing”) een lichaam van kalkoenfilet, met eventueel een plakje spek en maak zoveel vogels als u gasten heeft, bak ze aan, blus af en flambeer met cognac, pleur in een ovenschaal tezamen met blokjes aardappel,uisnippers, paddestoellers, stukjes wortel, stukjes pastinaak, misschien wat spruiten, een partje tomaat, roosmathijmpeperzout en een slok Noilly Pratt –of droog wit– en laat dat drie kwartier rotten in een oven van 170 graden.

  Zie best griezzemus shoe ever at!

  Niet te verwarren met ‘kip zonder kop’.

 9. NaamNomName zegt :

  (Smells like chicken/ Tastes a bit like teen spirit…)

Trackbacks / Pingbacks

 1. Het was een mooie dag vandaag | Apie is open - 5 september 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: