Kapucijners (raasdonders)

veldertjes

(Foto aangeleerd door Ot Hak voor het blog van meneer Van Vuren)

met zure speksaus in de moderne variant.

 Dit is een ouderwets Hollands recept zoals onze moeders en tantes die klaarmaakten.

De zure speksaus werd volgens mij alleen op het platteland klaargemaakt omdat er aardappels bij geserveerd werden. In de stad zonder aardappels, maar daar hoorde dan piccalilly bij. Maar waar haal je dat vandaan in Frankrijk?

Wij eten de twee varianten tegelijk.

Benodigdheden:

Aardappels(de ouwe tantes houden van afkokers maar daar kan ik niet mee overweg omdat ik altijd de hele bups al gauw tot pap kook en het geheel de gootsteen in zie vloeien bij het afgieten.)

1 blik of pot kapucijners(zelf geef ik de voorkeur aan de nog wat groene jonge velderwten). Dus de Malse Veldertjeszoals Ad Hok liet zien op de site van Bas van Vuren, n.a.v. een ikje met de titel: ‘Malseveldertjes’, van 20 november.

2,5 ons vetspek(en/of gerookt spek maar die moeten korter uitbakken) in blokjes

1 grote uiin grote snippers

Bloem

Azijn (Balsamicois fijn)

Ketjap manis

Verse zwarte peper

Kook de aardappels gaar en houd ze warm in de oven op +/- 50 graden of zo. Verwarm de raasdonders, giet ze af maar bewaar het vocht. Houd ze nog even  in de oven.

Ondertussen had u al langzaam de spekblokjes uitgebakken tot ze wittig zien. (Gerookt spek halverwege toevoegen. Die moeten niet te lang want dan worden ze keihard!).

Schep ze eruit met een schuimspaan en doe ze in een schaaltje.

Bak snel de uiensnippers lichtbruin in het vetspek. Met de schuimspaan eruit halen en voeg ze met de spekkies bij de raasdonders.

Laat het vetspek iets afkoelen. Roer er dan een lepel bloem doorheen totdat de klontjes weg zijn. Afblussen met het kookvocht van de raasdonders, balsamico en een scheut ketjap. De saus moet lichtgebonden zijn en een zachtzure smaak hebben. Als het te zuur is een klein schepje suiker toevoegen.

Als het te dik is nog een scheutje kookvocht of ketjap. Flink wat verse zwarte peper draaien!

De saus bij de aardappels serveren.

De piccalilly bij de raasdonders.

Potje bier ernaast.

En waarom kapucijners ook raasdonders heten? Ach, de vraag beantwoordt zichzelf. Eerst: smakelijk eten en morgen ziet u wel verder.

 

Ilona

Advertenties

8 responses to “Kapucijners (raasdonders)”

  1. Rob Alberts says :

    Kan dit ook zonder de vetspek?

    Ik ben zelf al vet genoeg.
    En ik eet liever zonder spek.

    Vegetarische groet,

  2. lummel says :

    Het betreffende ikje kunt u vinden op Bas van vuren.

    https://basvanvuren.org/2018/11/19/bellen-ikjes-nrc/comment-page-1/#comment-60302

    We kunnen heel gemakkelijk piccalilly kopen in Frankrijk. Ik ga het trouwens ook zelf maken, ik heb een heleboel recepten gevonden.

  3. lummel says :

    Die Malle veldrijdstertjers hebben we hiero niet. Avez-vous des rasedondeures, monsieur? Non atoutaleure en niet verder zeure.

  4. Bertie says :

    Jammie.
    Ook lekker met mosterd, augurk en gesnipperde rauwe ui.
    Een soort Captains Dinner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: