Chiquetaille en Rougaille

Vandaag rijmen de recepten op aille. dat ze je niet vaak op andere blogs. Toch?

Beide recepten zijn creools, dus gemengde keukens uit India, Afrika en China. Chiquetaille komt uit de Antillen en Rougaille uit La Réunion.

Eerst de chiquetaille. een eenvoudig gerechtje. Je eet het koud, als een slaatje. eerst naar een vreemde wereld winkel om 500 gram mourue te kopen. Dat is gezouten kabeljauw. Die moet je eerst ontzouten. In het recept staat één nacht laten weken en vier keer het water verversen. Dan moet je dus drie keer snachts opstaan. Dat doe ik dus niet. Ik ontzout overdag. Of ik koop al ontzoute mourue, ds nog gemakkelijker. Verder een uitje, twee knofjes, Verse gember (geen Chinese dat zit vol chemische troep) een paar stengels bieslook , een uitgepraat limoentje en een potje sambal. Twee eetlepels witte azijn en drie eetlepels neutrale olie.

aan de gang

Bak de moten morue in een koekenpan met wat olie gaar. Af laten koelen. Als het koud is is met twee vorken of met je blote handen de vis uit elkaar trekken. Doe de vis in een kom en meng er de heel klein gesneden ui, knof, bieslook en gember door. Nu de olie en de zijn en het citroensap. Lekker mengen. Op smaak brengen met nettoveel sambal als u wilt of een heel fijn gesneden rood pepertje. Door roeren en in de koelkast. Er kan ook nog een beetje in heel kleine stukjes gesneden Granny Smith door, maar dat is mijn idee. Opdienen als voorgerechtje.

Het tweede gerecht is een Rougaile. Voor twee personen haalt u voor twee personen kabeljauw, 4 tomaten, Cayenne peper, 2 uien, gember, 4 teentjes knoflook. 1 theelepel kurkuma en een blikje tomatensaus.

Snij de uien, de knof, de tomaten en de gember. Voeg de kruiden toe naar smaak, pazzop de cayenne peper is loeiheet, doe ook het blikje tomatensaus (ik heb mijn eigen, deze zomer gemaakte tomatenpretjes. Snij de kabeljauw in flinke stukken en roer alles door elkaar. Nu in de pan en in een minuut of 7 gaar laten worden. Voorgerecht of hoofdgerecht met rijst.

lummel

12 Reacties op “Chiquetaille en Rougaille”

  1. lummel zegt :

    voor de muziek een gouwe ouwe: Bad Company met een van de beste rockzangers ooit: Paul Rodgers (voorheen Free-

  2. Bertie zegt :

    De rougaille ziet er smakelijk uit.
    Als ik daar een chique taille van krijg hoef ik de eerste niet zelf te maken.

  3. Ilona zegt :

    Hij schreef een recept over aille
    Van chiquetaille en van rougaille
    Maar pak het niet beet!
    Cayenne is heet…

    Gelukkig, hij schreef ’t niet in braille

  4. Bertie zegt :

    En Madame Jeanette dan? Ik dacht dat dat het summum was van hete peper.
    (goeie limerick).

    • Ilona zegt :

      Voor het gemak voor jou gekopieerd en geplakt:
      (Valt me tegen van Madame Jeanette)

      Scovillewaarde Soort peper
      15.000.000–16.000.000 Pure capsaïcine[3]
      9.100.000 Nordihydrocapsaïcine
      2.000.000–5.300.000 Standaard Amerikaanse pepperspray[5]
      3.180.000 Pepper X[6]
      2.480.000 Dragon’s Breath[6]
      2.200.000 Carolina Reaper[7] (maximale waarde)
      2.009.231 Trinidad Moruga Scorpion (maximale waarde)
      1.569.300 Carolina Reaper[7] (gemiddelde waarde)
      855.000–1.041.427 Naga Jolokia[8][9][10][11]
      876.000–970.000 Dorset Naga[12][5]
      350.000–577.000 Rode Savinapeper habanero[13]
      100.000–350.000 Habaneropeper,[14] Madame Jeanette, Scotch bonnet,[14]
      100.000–200.000 Jamaicaanse hete peper[5]
      50.000–100.000 Thaise peper, Malagueta pepper, Chiltepin pepper, Arriba Saia
      30.000–50.000 Cayennepeper, Ají pepper,[14] tabascopeper
      10.000–23.000 Serranopeper
      7.000–8.000 Tabascosaus (habanero)[15]
      5.000–10.000 Waspeper
      2.500-30.000 Jalapeñopeper
      2.500–5.000 Tabascosaus (tabascopeper)[15]
      1.500–2.500 Rocotillopeper
      1.000–1.500 Poblanopeper
      600–800 Tabascosaus (groene peper)[15]
      500–1.000 Anaheimpeper
      100–500 Piment,[5] pepperoncini
      0 Geen scherpte, paprika[5]

      (Dank je)

      • Bertie zegt :

        Dank je Ilona.
        Madame staat toch behoorlijk hoog.
        Behalve capsaïcine zijn de meest namen me vreemd en pepperspray lijkt me niet eetbaar.

  5. lummel zegt :

    Bedankt voor de scherpe reactie Ilona. Ik heb in de vriezer een paar ‘piment végétarien’ (rare naam trouwens) liggen. Dat komt uit Guadeloupe en zijn ook loeiheet.

    • lummel zegt :

      Bij nadere studie blijkt het dat ik geen ment végétarien heb (1 op de schaal) maar een piment habanero, ook uit Guadeloupe maar loei en loei heet. 8 op de schaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: