Stinkkaaskoek

Dit is een gerecht dat je normaal maar één keer in le leven maakt. Maar als je het ergens kan kopen doe je het meteen. Het is namelijk ongelofelijk lekker.

Maar het stinkt. Het stinkt niet een beetje, het stinkt verschrikkelijk. Tijdens het bakken kan je het best alle deuren en ramen open zetten, en dan nog stinkt het.

Er zijn veel franse kazen die stinken. Maar van al die stinkerds is dit de ergste: Maroilles. De kaas komt uit het département waar ik woon: l’Aisne. Dus ik moet het wel eten. je kan ook geen haring in Nederland weigeren. Of een kroket bij Dobbe. Tijdens het maken zou ik van die dunne handschoentjes die koks op de televisie aanhebben. Anders stinken je vingers er nog weken naar.

Wat u in huis haalt.

Een plak deeg. Dat mag pizzadeeg zijn of bladerdeeg (dat maakt het geheel nog dikmakender). 250 gram Maroilles. 15 cl dikke room (als u dat niet vinden kan neemt u die Italiaanse, Ricotta. 15 cl melk, 3 eieren en zout en peper.

Wat doet u daarmee?

U bekleedt een bakblik met het deeg. Daarna snijdt u de Maroilles in kleine blokjes of dunne plakjes. Kleine dunne plakjes mag ook. Daarna giet u het opgeklopte mengsel van room, melk, eieren en zout en peper erover.

Een half uurtje bruin laten worden in de oven op ongeveer 180 graden (standje 6). Dit is de ergste etappe. Het gaat nu vreselijk stinken in je huis. En niet een half uurtje, maar een dag en een nacht, net als spruiten maar dan erger. Hé ik bedenk net een nieuw gerecht: spruitjes gegratineerd met maroilles.

Als het uit de oven komt is het ok. U gaat echt smikkelen en smullen.

Ik was gisteren op het Fête du Champagne in mijn stadje waar ik veel sjampoepel gekocht en geproefd heb. Er was ook een standje die deze Tarte au Maroilles verkocht. Drie minuten opwarmen en opeten. Het stinkt alleen meer eventjes een beetje.

Ik heb het dus kant en klaar gekocht en er niet mijn stinkende best voor gedaan.

lummel

7 Reacties op “Stinkkaaskoek”

  1. lummel zegt :

    Kazen die het ergste stinken in Frankrijk zijn vaak de lekkerste. Ik eet graag Epoisses en Münster. Stinken verschrikkelijk maar zijn heel zacht van smaak.

  2. Ilona zegt :

    Heb het recept doorgelezen en vroeg me af of het de moeite zou lonen dit eens klaar te bakken. Maar na het zien van Zappa’s Stinkfoot zie ik er toch maar van af. Niet van zijn muziek(!) maar wat een woord toch voor associaties te weeg kan brengen, hè. Dan koop ik het liever maar dat zal hier niet lukken.
    Wel zijn hier kaasbolletjes, kleine zandkoekjes met kaas, te koop. Heerlijk.

    Ik ga wel even een busje Zwitserse kaas op m’n boodschappenlijstje schrijven. Daar gaat je huis niet van stinken. En als je een boterham met Zwitserse kaas ophebt, ruik je er helemaal niks meer van.

  3. Rob Alberts zegt :

    Hier worden steeds meer complete keukens in de zwaar betegelde tuinen gebouwd. Soms in een extra tuinchalet, soms onder een grote circustent.

    Misschien moet ik voor jouw recept ook maar een buitenkeuken bouwen. Dan kan de hele buurt mee genieten. Tenslotte mag ik nu de openbare verbrandingsrituelen meemaken van de bbq-capriolen.

    Ik neem aan dat de walmen en geuren bij dit recept alleen te ruiken zijn?

    PS: ik heb weer genoten van Zappa!

    Vrolijke groet,

    • lummel zegt :

      Die buitenkeukens staan hier ook overal. Er staan vooral mannen voor de show te koken. En de meesten kunnen niet barbeknoeien. Dat lijkt inderdaad op openbare verbranding.
      Je kan dit recept ook met een wat minder stinkende kaas maken hoor. Maar wel eentje met een duidelijke smaak.
      Gebruik je nog eieren Rob? Indien niet hoe vervang je ze dan?

      Zappa blijft ook een van mijn lieveling artiesten. Ik draai nog vaak zijn platen.

  4. Bertie zegt :

    Tja, stinkkaas. Ik geloof je dat het lekker is maar komt een andere kaas ook in aanmerking voor dit gerecht? Een geurkaas?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: