Hasselbackbutternut

Vandaag weer eens iets heel lekkers, heel eenvoudigs een heel goedkoops.

Een butternut, dat is een soort pompoen. Heel zoet. Hasselback is een manier om aardappels in de oven te bakken. Dat staat geloof ik al ergens op het blog.

U gaat naar de winkel en koopt een butternut. U kunt er ook tien kopen, die blijven de hele winter goed. U had natuurlijk al een plasje olijfolie en wat tijm alsmede ook nog peper en zout. En een op 180° voorverwarmde oven. Standje 6.

Snijdt de butternut in de lengte doormidden. Haal de zaadjes eruit met een lepel en schil het ding met een dunschillertje. Nu legt u einde helften van de butternut op een snijplank en snijdt u beide helften aan hele dunne plakjes. MAAR….. u snijdt niet door tot op de plank. U houdt een halve centimeter voor de plank op. De plakjes blijven zo netjes aan elkaar zitten. Nu smeert u beide butternuthelften in met olijfolie en strooit u er daarna flink veel tijm en een beetje zout en peper over. In een ovenschaal en met aluminiumfolie bedekken.

Een uurtje in de oven en daarna mag folie er af. U zet de oven een standje hoger (210, standje 7). U kunt er nu geplette hazelnoot en of gerapste kaas erover strooien.

Ik diende het op met parmezaanse kaas en het was om je vingers bij af te likken. Mensen die heel graag zoet eten gebruiken een mengsel van olijfolie en honing. Veel te zoet voor mij.

lummel

6 Reacties op “Hasselbackbutternut”

  1. lummel zegt :

    Lekker, goedkoop, vegetarisch en gemakkelijk. Kom daar maar eens om. Natuurlijk alleen hier op hausse met je neus ertusse

  2. bertjens zegt :

    Dit recept heeft alles, ware het niet dat ik geen pompoenliefhebber ben.
    De tijm haalt me over het te proberen, daar ben ik verzot op.

  3. Ilona zegt :

    Wat en heerlijk recept. Ik ken de butternut niet.
    Googelen levert eerst “een verse kijk op hondenvoer” op.
    Verder scrollen komt de “flessenpompoen” tevoorschijn,.
    Ah, wel van gehoord. Nog nooit geprobeerd.

    Aha! Hasselback. Ook gegoogeld. Wat leer ik veel op deze vroege zaterdagochtend. Ik kom nooit verder naar het noorden, dan Groningen. Volgens mijn liefde houdt de humor daar op.
    Maar Hasselbacken kunnen we hier ook doen.
    En dat ga ik zeker doen met jouw recept.

    • lummel zegt :

      De butternut is al een paar jaar razend populair in Frankrijk. Waarschijnlijk omdattie heel zoet is. Ik maak er ook soep van. Dat is Lola’s lievelingssoep. Aan tafel roert ze er een kiri (smeerkaasje) door.

      • Ilona zegt :

        Pompoensoep heb ik wel een paar keer gegeten, klaargestoomd door een lieve zus en ook een lieve buurv.
        Pompen is niet zo zoet.

        Dus butternut is zoet en Lola weet wel wat ze doet;
        een sterkokkinnetje in den dop.
        Van wie zou ze dat hebben…

  4. lummel zegt :

    Lola is een hele moeilijke eter. Ze lust geen groenten, alleen groenten uit haar tuin. Dus nu zeggen we bij alle tomaten, courgettes dat ze uit de eigen tuin komen. (ze heeft gelukkig nog geen idee van hoeveelheden, ze eet al de hele zomer tomaten uit eigen tuin, knipoogicoontje)
    Louis eet alles. En met smaak.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.